David är bortrest och jag har isolerat mig hemma – fyra dagars ensamhet! Tråkigt? Nej, det gör underverk för hjärnan och själen!

Medan han hälsar på massa släktingar har jag stängt in mig och tackat nej till allt socialt, för att vila och jobba på mitt hemliga projekt. Och för att ta långa solskenspromenader på egen hand.

IMG_9690.JPG

Vi tror att våra hjärnor orkar hur mycket som helst utan avkoppling – men vi tror fel!

Jag brukar se hjärnan som en dator, så tänk efter, vad händer med din dator efter att du låtit den stå på flera veckor i sträck med ständigt arbete utan att stängas av? Den blir slö, eller hur? Och har du riktig otur låser den sig och du måste tvångsavsluta den innan det går att slå på den igen.

Vi funkar likadant!

Det tog mig många år att verkligen förstå det och börja göra beteendeförändringar som gynnade min mentala hälsa. När du är mitt i stressens kaos får du så pass höga halter av hormonet kortisol att du nästan känner dig hög, du flyger fram och gör allt i 180. Men så blir du plötsligt sjuk, yr eller oerhört matt. Det beror på att kroppen tar stryk av för höga halter under för lång tid.

IMG_9689.JPG

Jag tror att det vore optimalt att ha minst 1v ledigt varannan månad och långledigt varje halvår, för att hinna vila ikapp hjärnan och kroppen för maximalt välmående.

Tills samhället förändrats i den riktningen (vilket är föga troligt!) drar jag nytta av att vara egenföretagare och bestämma över mina egna tider PLUS att jag ser till att ta vara på ensamma tillfällen och inte bokar upp mig utan hellre stannar hemma i ensamhet, hur mycket tristessen än knackar på.

Det är sådant julveckan är till för – att ladda upp batterierna igen!

Och det gör man bäst med hjälp av hjärnvila, tysthet och maximalt utomhusljusintag.

IMG_9688.JPG

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 3 = 2

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.