Det är inte bara kärleksrelationer som kan tära på ditt psyke, vänner kan stjäla exakt lika mycket energi som en jobbig pojkvän. Men vänner står vi oftast ut med längre tid. Varför då?

Jo, för att vi inte insett att man kan göra slut med dem precis som med en partner. Många av oss svenskar är alldeles för snälla och står ut med för mycket ”skit” från de som kallar sig för våra vänner. 

Ältande.
Gnäll.
Skitsnack.
Skvaller.
Dålig stil.
Taskigt uppförande.
Egoism.
Konkurrens. 

Det är bara 9 ord som kan beskriva en dålig vän. Och många fler finns det.

Veronica Maggio skrev såhär i intervjun vi hade med henne i majnumret:


 

Och hon har rätt tycker jag. När du känner att du aldrig är sugen på att ringa henne/honom och suckar för dig själv när just den personen ringer dig, ja då kanske det är dags att ta sig en funderare!

Jag går alltid efter divisen: Jag vill bli behandlad som jag behandlar andra! Och det ska du också göra tycker jag.

Att bete sig dåligt när man befinner sig i en svacka är fullt normalt, och självklart ska vi finnas där för våra vänner och stötta dem när de mår som sämst. Men pågår detta under låååånga perioder är det inte meningen att vi ska känna ansvar till att bära dem på våra axlar. Så gör slut!

Detta görs bäst genom att prata om det, som i vilken relation som helst. Säg att du känner att hon/han snor din energi, att ni börjat växa ifrån varandra, enligt dig, och att du gärna vill ta en paus i er vänskap. Det är svårt, men kanske så värt det? 

För vet du vad, så snart du gjort slut med dina energitjuvar till ”vänner” kommer du både bli på bättre humör – och få mer tid till dina riktiga äkta vänner!
 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 3 = 3

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.