Det finns många personer som har en ständig oro över olika saker och ting, det kan handla om alltifrån stora saker till små. För vissa hindrar det deras välmående och blir ett problem, då kan det ha gått så långt att de lider av GAD, generaliserat ångestsyndrom.

Jag ska inte prata om GAD i sig just i dag, däremot tänkte jag ta upp en sak man inom KBT jobbar med kring oro generellt, nämligen detta:

Vad tror du att din oro hjälper dig med?

Vi oroar oss alla av olika anledningar, och många av dessa handlar om att vi faktiskt tror att oron fyller en funktion i våra liv, att det är bra att oroa sig helt enkelt. Eftersom du har oroat dig har du lyckats undvika massa jobbiga saker, därför fortsätter du att oroa dig och oroar dig för allt mer och mer.

Och visst, rent evolutinärt hjälper rädsla och oro oss att förutse faror och överleva, men på 2015-talet är mångas oro helt obefogad.

En vanlig anledning är att vi tror att oron kan hindra oss från att vara med om de där jobbiga sakerna vi vill undvika, t.ex som att bli sårade, dumpade, svikna, skrattade åt, generade, hamna i konflikter osv osv.

”Om jag oroar mig för vad som ska ske innan det sker hinner jag förutse alla tänkbara scenarier på vad som ska ske – och förbereda mig mentalt för dem när de väl sker.”

Men vet du, det funkar inte så! Du kan inte ”mota bort” jobbiga livssituationer genom oro. Det är dags för dig att inse det nu. Fundera i stället på vad oron orsakar dig? T.ex att du mår psykiskt dåligt, blir stressad väldigt lätt, försöker kontrollera andra och omgivningen, släpper inte folk nära.

oro_citat

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 40 + = 41

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.