Många av mina klienter får olika hemuppgifter där de ska försöka hitta sina egna värderingar på ett lite mer kreativt sätt än att bara fundera. De ska göra en mind map, till exempel. En mind map kan se ut lite hur som helst, men det viktigaste är att den inte handlar om prestation utan att du leker fritt med dina egna tankar och känslor.

För mig hjälper olika färger till att sätta fart på kreativiteten.

IMG_1737.JPG

En av de viktigaste insikterna jag gjorde om mig själv för några år sedan var att jag mådde som bäst när jag fick utlopp för min kreativa sida, gärna i lekfulla sammanhang. Jag hade hämmat min kreativitet under så lång tid att jag helt hade glömt bort att använda mig av den. Att ”leka” behöver inte nödvändigtvis innebära att jag gör struntsaker, vilket var en koppling jag hade på den tiden. Jag tyckte då att lek var ineffektivt, lika med att fördriva värdefull tid på onödiga saker eller att skämta bort seriösa saker.

Jag såg inte lekfullheten som en tillgång, snarare tvärtom.

När jag insåg att jag kan kombinera lekfullhet med jobb gick det plötsligt upp ett ljus för mig. Jag kan vara lekfull, kreativ och på så sätt hämta nya energi och viktiga värderingar PÅ EN OCH SAMMA GÅNG! Det kanske låter töntigt, knäppt eller fantastiskt i dina öron, vad vet jag? För mig var det i alla fall en magisk upptäckt.

I dag gör jag mind maps i olika färger när det kommer till det mesta. Såväl jobb som i mitt privatliv. Och för att inspirera dig att göra detsamma, eller i alla fall testa om detta är något för dig, så har jag gjort tre FÖRSLAG på hur du skulle kunna göra. Dessa mind maps nedan är alltså inte mina egna utan bara symboler som får fungera som inspiration för dig att sätta igång med att hitta dina värderingar.

Att göra just det, hitta din egen åsikt, dina tankar och dina känslor i olika situationer kan stärka din självkänsla. Det känns tryggt att ha frågat sig själv något – och faktiskt fått svar!

Här är några bra frågor du kan ställa dig:

Vad gör mig lycklig?
Vad skänker mening i mitt liv?
Vad ger mig energi?
Vad är jag rädd för?
Vad undviker jag mest i livet?
Vad skulle jag vilja göra mer av?
Vad skulle jag vilja göra mindre av?
Vad är en viktig relation enligt mig?
Vem är jag som person, såväl inre och yttre attribut?
Hur tror jag att andra uppfattar mig?
Hur definierar jag en bra och god relation? Med kollegor/vänner/familj/dejter/min partner

IMG_1742.JPG

IMG_1741.JPG

IMG_1740.JPG

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 2 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.