Som du redan vet älskar jag dokumentärserier med fokus på personlig utveckling. Och nu har jag hittat ännu en jag fastnat för rejält! Receptet på Lycka på SVTplay.

Titeln var det första jag reagerade på. Negativt dessvärre. Jag är lite emot hela den här ”lyckohetsen” som råder inom området för personlig utveckling. Alla vill väl vara lyckliga på sitt sätt, men lycka är så subjektivt så det är inget allmänt mål vi kan uppnå med hjälp av samma medel, anser jag. Men jag spanade in serien ändå….

… och blev faktiskt positivt överraskad!

Det handlar egentligen inte om ”lycka” utan om hur du kan kämpa dig tillbaka till ett liv värt att leva. Ett liv där dina rädslor inte längre får styra, där dina krav inte längre får kväva dig och ett liv där du faktiskt kan – och också lyckas göra – fler saker än du tror.

Känslan serien inger är ”tro på dig själv och gå igenom elden – så kommer du ut starkare på andra sidan”!

receptetpalycka

receptetpalycka2

Dessa fyra danska kvinnor har gått på antidepressiva en längre tid och har lärt sig att anpassa sitt liv efter sina sjukdomar, dok till det sämre. De lider bland annat av svår perfektionism, låg självkänsla, ångestattacker, höga prestationskrav som leder till utmattning, depression samt social ångest. Till sin hjälp får de en psykiater (som kontrollerar deras mediciner), en psykolog och jägarsoldaten BS som tar med dem ut i vildmarken och lär dem nya strategier för att handskas med sig själva och livets tuffa utmaningar. Fokus ligger på att ändra deras tanke- och beteendemönster samt att få dem att reglera sina känslor.

Tyvärr har SVTplay bara avsnitt uppe ett visst antal dagar och de första delarna är ej tillgängliga, men jag hoppade också in i den och det var inga problem med att följa med. Oerhört intressant att titta på hur de förändras som människor och går från inlärd hjälplöshet (”jag tror inte att jag kan någonting så därför struntar jag i att kämpa”) till att återfå sin ”jävlaranamma”-anda. Teknikerna är KBT-inspirerade men äger rum ute i naturen, fritt från vardaglig stress och i stället fokus på äkta hot så som vilda björnar, iskallt vatten och strömmar.

Att testa sånt här på egen hand tror jag absolut inte på. Men denna serie var mycket intressant – och definitivt sevärd! Så skynda skynda, innan fler avsnitt försvinner från SVTs hemsida.

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
Vill du se mer av mig och följa mig dagligen också? Adda mig på Instagram: @jacquelinejoo
Väckte jag precis en tanke du vill dela med dig av? Mejla mig: info (a) relationsproffset.se (Nättroll undanbedes!)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 3 = 6

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.