Har du varit med om att det du hade förväntat dig av en träff, middag, fest eller resa inte blev av? Att det du ville skulle inträffa aldrig hände? Eftersom den/de andra hade andra förväntningar än vad du hade – och ni hamnade i missnöje, osämja eller kanske rent av konflikt?

Det har jag. Alltför många gånger…

Fram tills för bara ett år sedan hände det mig faktiskt mer ofta än sällan. Och det kunde egentligen handla om vad som helst. Jag var nämligen en person full av dolda förväntningar.

Som när jag en gång förväntade mig att den där After Work-ölen jag hade bokat med min kollega skulle leda till en middag och kanske en hel utekväll… men där kollegan tydligen tänkte att en AW alltid är en AW, och plötsligt reste sig upp efter två timmar för att hinna iväg till sina middagsplaner. Och jag snopet fick gå hem alldeles alena.

sthlm_matvarufabrik

Eller som den där gången då jag hade bestämt mig för att äntligen öppna upp mig för en vän under vår promenad – och förväntade mig att det skulle mynna ut i en djup och känslomässig diskussion… men där vännen själv hade så mycket att dela med sig av, vilket gav mig mycket lite utrymme att själv våga ta sats. Och än en gång kändes vårt umgänge ytligt och platt.

Eller som den där gruppresan där vissa av oss var inställda på sightseeing och goda middagar medan andra ville festa varje natt och sova hela dagarna. Det slutade i negativa känslor, bistra miner, hetsiga diskussioner och hemlängtan (trots att vi var vuxna människor, ja sånt händer även oss!) eftersom ingenting blev så som alla hade förväntat sig att det skulle bli.

Dessa dolda förväntningar har skapat många besvikelser genom mitt liv – och vem vet, kanske också i ditt?

Och funderare som jag är klurade jag ofta och mycket på varför det ständigt blev just sådär. Ja, att de där förväntningarna jag alltid hade sällan infriades. Kunde det handla om att förväntningarna jag hade var på tok för höga? Det där som många hävdar är det sämsta man kan ha. ”Med höga förväntningar kommer också besvikelser” hade jag snappat upp från olika hörn. Och rådet blev det självklara, det vi alla säkert hört många gånger förr, att vi bör sänka förväntningarna på oss själva, de vi möter och det vi gör. Så blir livet ”så mycket lättare”…?

Men jag höll inte med – och jag håller fortfarande inte med! Varför ska du och jag sänka våra förväntningar? Det låter i mina öron som att förminska våra förhoppningar, vårt intresse och våra behov. Jag jobbade fram en mycket mer passande strategi jag vill dela med dig…

Vi ska i stället plocka fram våra förväntningar ur det dolda.

Med andra ord: Uttryck dina förväntningar till berörda parter på förhand! Genom att kommunicera ut dem till din omgivning – INFÖR det ni gemensamt ska ta er för – blir dina förväntningar plötsligt synliga och diskutabla. Och så även andras.

När förväntningarna har luftats och är uppe på bordet kan ni också jämföra varandras.

Stämmer de överens – eller skiljer de sig åt? Hur ser er vision ut av det ni nu ska ta er för? På så sätt ökar inte enbart sannolikheten att era förväntningar ska infrias, ni får också en chans att dela med er av en del av era innersta jag. Utefter era egna inre behov och förväntningar kan ni nu forma er träff, middag, fest eller resa på det sätt som ni tror passar er båda/alla bäst. Och ni slipper, förhoppningsvis, missnöje, sura miner, besvikelser och konflikt.

I stället får ni en unik chans att enas om era förväntningar och kompromissa på förhand – och på så sätt också få den bästa upplevelsen tillsammans.

I morgon åker jag på weekend till Madrid med några tjejkompisar för att fira våra 30årsdagar. Vågar du gissa vilket ämne jag hade på vår Facebook-tråd såhär innan avfärd? Våra förväntningar så klart….

madrid_3

Det visade sig, trots olika personligheter och viljor, att vi delade många förväntningar. Och där vissa skiljdes åt fick vi nu en chans att diskutera igenom vår syn på saken, innan resan! Det kanske låter pretentiöst och ospontant och alldeles fullkomligt galet, konstigt eller tråkigt… men vet du vad jag tror? Att just en sådan här sak förgyller vår resa och stärker våra relationer till varandra!

Så håll nu tummarna för att detta blir en resa som ligger i linje med såväl mina som de övriga tjejernas förväntningar – och blir så härlig som den bara kan bli! 🙂

husmadrid2

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
Vill du se mer av mig och följa mig dagligen också? Adda mig på Instagram: @jacquelinejoo
Väckte jag precis en tanke du vill dela med dig av? Mejla mig: info (a) relationsproffset.se
(Har du inget konstruktivt att säga så låt hellre bli! Nättroll undanbedes!)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 49 = 58

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.