Som du kanske har märkt har jag inte bloggat på ett tag. Detta på grund av att jag har varit på semester i Dubai. Och då har jag även gett min hjärna en riktigt ordentlig semester den med – och har utelämnat all form av stress och prestation.

Misstaget folk gör när det vankas ledighet (på såväl helger och annan ledig jobbtid som semester) är att inte vila hjärnan. Att ständigt bevaka mejlinkorgen och göra små uppgifter då och då, trots att du är entledigad, eller att konstant följa Facebook-, Instagram, och Twitter-flöden ger inte total avkoppling för hjärnan. Då kan hjärnan inte heller varva ner så som den behöver.

Därför har jag försökt hålla mig ifrån det mesta av detta. Har jag lyckats fullt ut? Nej, jag erkänner. Det är svårt. Jag har svarat på några fåtal mejl som varit akuta och jag har lagt upp tre bilder på Instagram under semestern. Men faktiskt inte mer än det. Så jag är mäkta stolt över mig själv.

dubai2015_joo

När du slutar stressa – och ger hjärnan lugn och ro – händer det här:

  • Signaler om att det är dags att varva ner skickas automatiskt via ditt autonoma nervsystem, vilket bidrar till att ditt blodtryck sänks och din puls går ner.
  • Ditt belöningssystem aktiveras och signalämnet dopamin frigörs, vilket gör dig lyckligare och mer harmonisk.
  • Hjärnan vilar aldrig fullt ut, men den kan sänka sin intelligenskompetens genom att gå på lågvarv, vilket är bra, även om du känner dig lite ”förslöad”.
  • När hjärnan inte längre utsätts för stress utan har varvat ner kommer den att släppa fram andra förmågor, så som att öka din kreativitet, lekfullhet och förmåga att vara här och nu.
  • För många innebär släppt stress och välbehövd hjärnvila en lucka att äntligen släppa fram undertryckta känslor, helt omedvetet. Kanske börjar du plötsligt gråta, skratta högt eller får tillbaka de känslor som egentligen kom över dig under jobbkonflikten förra veckan, men som du då inte var mottaglig att ta hand om. Eller så kanske du plötsligt känner känslor du aldrig känt förut? Och nu har tid att fundera på vad de betyder för dig.

brain

Att ständigt ”väcka” hjärnan igen, och vara uppkopplad och tillgänglig för såväl arbetsgivare som vänner och familj, förstör denna viloprocess. Så fort du får ett mejl går ditt stressystem igång igen och din hjärna tvingas börja om denna process ovan för att komma ner i varv igen. Händer detta upprepade gånger får din hjärna aldrig koppla av under ledigheten och du hade nästan lika gärna kunnat jobba i stället.

Vill du ha en utvilad hjärna?

Se till att undvik mobil och dator samt diverse ”jag-ska-bara-fixa-detta-lite-snabbt”-uppgifter under din ledighet. Det är svårt – tro mig, jag vet! Men det handlar om att ta ett beslut och faktiskt tvinga sig själv att undvika att pilla på den där attans smartphonen. Kom på en fokusskifte-övning som plan B. Det vill säga, så fort du får ett mobilbegär, se till att ha ett ess i rockärmen du plockar fram. Till exempel: du måste göra 5 upphopp, äta en frukt eller lösa en soduko-uppgift.

Vill du ha en utvilad och alert medarbetare?

Var tydlig med vad som förväntas – och inte förväntas – av din personal under helger och semestrar. Sätt en regel för din personalgrupp om att de inte får göra extra uppgifter, öppna och besvara mejl samt planera för kommande uppdrag under viloperioder. Vilka tider som räknas till ”viloperiod” under t.ex helger på just ert företag bör också specificeras. Kanske är det från fredag 18.00-söndag 18.00? Eller måndag 07.00?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 9 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.