… vi alla föds med vissa grundkänslor. Till skillnad från tankar, som är något vi skapar och lär oss från vår miljö, så har alla bebisar känslor. Hur väl föräldrarna tonar in och reglerar barnets känslor desto bättre koll på vilken känsla som är vad får barnet som liten.

Därför tycker jag att det viktigt att påpeka de känslor som man ser hos barnet även när de är så små att de kanske inte riktigt förstår. Något jag tar med mig in i (förhoppningsvis) min framtida mammaroll.

Det lättaste sättet att läsa känslor ur bebisar (men även vuxna!) är att kolla på ansiktsmuskulaturen.

Den avslöjar allt. Och så jobbar jag mycket med klienter, att titta på vad de säger med kroppen och främst ansiktet snarare än att bara lyssna till vad de säger i ord. Det kan vara stor skillnad många gånger! Och fångar man den rätta känslan kan många frågetecken snabbt redas ut.

Har du sett tv-serien Lie to me, så vet du kanske lite mer vad jag pratar om. Den serien är faktiskt byggd på Paul Ekman, en känd psykolog som jobbar med just känslor och ansiktsuttryck – och förmågan att avslöja när brottslingar ljuger eller talar sanning. Den som var först med att upptäcka känslor och samband mellan dessa och ansiktsuttryck var Charles Darwin på 1800-talet. Så något nytt är detta knappast, men fortfarande lika intressant för det!

Och det är ju inte heller någon nyhet att jag är extra intresserad av just vårt känsloliv samt forskning och terapi kring detta.
😉

TREVLIG HELG!

(Bild: sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 1 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.