Det här med vänskapsrelationer kan faktiskt vara mer komplicerat och komplext – hur otroligt det än må låta i dina öron – än vanliga kärleksrelationer. Det finns två sidor av vänskap som jag ofta kommer i kontakt med i mitt jobb.

Den ena är personer som önskar att den hade fler vänner och stod närmre dessa

Det här är en vanlig önskan, och omständigheterna kring situationen ser olika ut från person till person. Men en typ av omständighet som jag ser ofta är att personen som har denna önskan själv är rätt avvaktande och undvikande.

Personen önskar med andra ord att den hade några fler vänner, och att de som denna ser som sina vänner skulle finnas närmre dem känslomässigt. Men när jag frågar kring dilemmat upptäcker vi snart att personen i sig sällan aktivt försöker göra något åt situationen. De tillfällen som ges till nya bekantskaper tas inte, det finns inget initiativtagande till att knyta de bekanta till närmre vänner och det finns inte heller något engagemang till att vilja släppa in sina vänner som personen redan har ännu närmre i form av att öppna upp, berätta om saker som betyder mycket, våga be om hjälp eller föreslå tätare träffar.

Så kan man jobba mot en lösning på dilemmat

För det första måste dessa personer, med denna typ av problem, bli medvetna om hur deras beteende ser ut. Ibland handlar det om en rädsla, ibland om renodlad social fobi och ibland bara om omedvetenhet om sitt beteende. Vid den sistnämnda kategorin handlar det om att börja jobba på att fånga de chanser som ges, skapa egna chanser och framför allt knyta an till de befintliga vännerna alltmer på egen hand, dvs sträcka ut sin hand och berätta om sin önskan.

Den andra är personer som har vänner men som anser att dessa vänner inte vill ses så ofta som personen önskar

Då handlar det många gånger om att personer som har detta dilemma är så pass måna om att umgås oftare och ha sina vänner extremt nära att de praktiskt taget blir helt beroende av vissa av dem, vilket lätt skrämmer iväg dem. Utan att de själva vet om det blir de som blodiglar på sina vänner.

Den tråkiga konsekvensen av detta är att vännerna känner sig kvävda och drar sig undan, varpå personen i fråga söker ännu mer kontakt. För det är sårande när andra drar sig undan, och det gör att personen ibland hamnar i konflikt med vännerna eftersom denne anser att de ”inte ställer upp eller finns där när jag behöver” eller stänger in sig med tanken om att ”inga av mina vänner gillar mig på riktigt”.

Så kan man jobba mot en lösning på dilemmat

För det första måste dessa personer, med denna typ av problem, bli medvetna om hur deras beteende ser ut, hur det påverkar vännerna och försöka sätta sig in i vännernas situation i stället för att ta åt sig personligen vilket de ofta gör. Det handlar också om att se sig om och undersöka om det finns andra man kan umgås med när vännerna inte kan. Det vill säga söka nya bekantskaper, handskas med sitt närhetsbehov, lära sig vara ensam till och från och dela upp sina behov av att umgås med folk mellan fler olika personer än bara enstaka vänner som ”kvävs” ihjäl.

(Foto:sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 1 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.