Om du minns så bloggade jag tidigare i år om att Filip och Fredrik skulle göra ett nytt program där de skulle ”leka” parterapeuter och hjälpa par i kris runt om i landet. Jag älskade idéen och lovade er att jag skulle höra av mig till dem och fråga om de ville ha lite hjälp – vilket jag gjorde!

Och hjälp ville de faktiskt ha, men det de helst ville ha hjälp med var inget jag hade tid att göra. Oavsett vad så höll jag mitt löfte till er läsare och självklart såg jag första avsnittet när det dök upp! 🙂

Det första paret de besökte var Nina och Joe från Älmhult

Se avsnittet här och läs sedan mig egen analys av vad jag anser, utav det lilla jag såg på tv, att de borde jobba på.

Filip och Fredrik gjorde mig faktiskt tyvärr lite besviken. De är kanon framför kameran, det kan jag inte säga något, men det fanns många delar de faktiskt kunde påpekat tyckte jag. De som brukar vara så rakt på, jag tyckte att de var sin totala motsats… lite mesiga? Arga snickaren hade nog gjort ett bättre jobb tror jag. Å andra sidan vet jag exakt hur det är att göra tv, du bjuder på 20 tips och 18 av dessa klipps bort. Och kanske var det likadant i deras fall.

Min analys av Nina och Joes relation – och vad de bör jobba på

 • Joe berättar att allt ska vara på Ninas sätt och så fort han hjälper till klagar hon på allt han gör fel – det måste sluta! Nina måste jobba på sitt kontrollbehov och låta Joe göra saker på sitt sätt samt uppmuntra honom när han gör rätt i stället för skälla på honom när han gör fel. Positiv förstärkning är mycket mer effektivt än bestraffning!
 • Joe berättar att han dricker mycket alkohol och blir aggressiv när han är full. Detta bör han söka hjälp för om han inte kan hantera på egen hand genom att sluta dricka. En alkoholterapeut vore att rekommendera.
 •  

 • Paret menar att de har stora problem med svartsjuka från Joes håll. Dock nämner Nina i förbifarten i en intervju att hon ”gillar att sitta i andra killars knä” och skyller på att ”sån är jag helt enkelt!” Det är väldigt respektlöst mot sin partner. Både att göra och säga så. I avsnittet lägger de väldigt mycket skuld på Joe som måste få bukt med det här problemet. Men vänta här, Nina då? Nina måste ju också lägga manken till. En stor del av Joes svartsjuka kan ju triggas igång av just sådana där respektlösa beteenden som Nina sysslar med. Är man i en relation man vill få att fungera måste båda parter vara villiga att jobba på problemen. Nina och Joe borde ta ett snack om vilka saker Joe mår dåligt av, och sen se rimligheten i vad Nina faktiskt bör sluta med och vad som är Joes problemområde att jobba på.
 • Nina har ett annat problem, hon har extremt negativa tankemönster. Joe är i stället introvert och ingen tjittjattare direkt. Att börja tänka mer positivt är ingen lätt match. Men kanske kan de gemensamt börja fundera lite på det här med tacksamhet, som ett första steg. Vad är de tacksamma för i livet? Med varandra? Och vilka sådana tillfällen dyker upp varje dag? Det gäller att ta vara på dessa! Nina är ju gravid, så förhoppningsvis får de mer livslust när bebisen kommer.
 •  

 • Det var bra att F och F samlade familjen och fick dem att prata – det är nödvändigt att man har stöd och förståelse av sina närmsta. Det är också viktigt att man får höra varandras berättelser familjer emellan. Joes familj skulle nog må bra av att börja prata mer känslor. För att det ska ske behöver man ibland en objektiv yttre person som ställer alla de där jobbiga frågorna. Så familjeterapi hade kanske varit något för de tre männen att testa.
 •  

 • Som helhet verkar Nina och Joe ha byggt sin relation på fest, häng med vänner och sex. När livet plötsligt förändras blir relationen sämre enligt de själva. De anser att de inte har något att prata om. Det kanske inte är så konstigt? De verkar dels inte hitta på så mycket på egen hand än mindre göra gemensamma aktiviteter. Ett första steg vore att hitta ett eget intresse och ett gemensamt intresse att utforska.
 •  

  Och kom ihåg: Jag fick se en vinklad version på tv, så givetvis är denna lilla analys baserad på det jag såg, jag kan inte veta hur de egentligen har det i sin relation.

  Men… jag önskar dem all lycka till! Jag tror absolut de kan få livslång kärlek, om de är villiga att kämpa lite för varandra.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  WC Captcha 32 + = 42

  JJ_bloggen

  Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

  Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

  Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

  Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
  Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

  Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

  NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.