Efter gårdagens inlägg fick jag ett jättebra mejl med en fråga jag tänkte lyfta så att alla får ta del av mitt svar.. 🙂

20140918-134428.jpg

Du har rätt, kära Avsändare, ett exempel på att man bygger en mur runt sig själv kan vara just det du beskriver, att man isolerar sig och undviker att gå ut, eller undviker att ta kontakt med andra människor eller undviker att öppna sig för de man ändå har kontakt med och mest har ytliga relationer och trots vänner och kanske till och med partner så känner man sig väldigt ensam och aldrig riktigt nära någon.

Så till din fråga då: Hur bygger man broar?

Det kan man göra på en mängd olika sätt! Och vad just ”broar” står för beror så klart helt på var i livet just du är och vad du känner att du saknar i dina relationer. En bro skulle alltså kunna vara något du tidigare tyckt är svårt och jobbigt men som du nu bestämt dig för att utmana dig själv på genom att börja öva!

Här är några olika exempel:

– Om du är rädd för att ta kontakt med nya människor kanske du kan anmäla dig till en kurs där du väljer ut en person du känner att du vill träna på att lära känna, och börjar prata med den redan första dagen, i stället för att isolera dig.

– Om du tillhör den grupp som vågar ta kontakt med folk men inte gör så mycket mer av det kan en bro vara att fråga den där nya bekanta, kollegan eller potentiella dejten om kontaktuppgifter och föreslå en lunch eller en promenad, i stället för att låta allt rinna ut i sanden.

– Om du har ytliga relationer kan du välja ut en person du har förtroende för, men som fortfarande inte vet så mycket om dig, och öva på att våga dela med dig av saker som du tidigare inte vågat göra till just den personen, i stället för att alltid bara ställa frågor till honom/henne och därmed lägga fokus på allt annat än dig själv.

– Om du har svårt för att prata om känslor kan du börja öva på att alltid svara i en känsla när folk frågar hur du mår (och svara ärligt också!) i stället för att svara ”jo tack, det är bra!”.

– Om du känner dig ensam i en särskild relation, tex med en vän eller partner, kan du testa att skriva ett brev (eller om du vågar prata om det direkt face 2 face) och tala om hur du känner och berätta om vad du saknar och vad du önskar.

Som sagt, när det kommer till att bygga broar är det högst individuellt… Så frågan är: Vad skulle en bro kunna vara för just Dig?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 9 + 1 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.