Att jag formulerar mina vänner och bekantas relations- och dejtingsms är faktiskt ganska vanligt.
Jag har märkt att det är svårt för vissa. De kan inte uttrycka sig i bokstäver utan att det blir missförstånd efter missförstånd.
Och det är svårt, att uttrycka känslor i sms.

Men med lite hjälp på traven kan även du få till det. Därför har jag satt ihop en liten sms-skola till dig.

6 steg till en bättre sms:are

1. Var övertydlig
När du pratar kan du betona orden olika så att den andre personen förstår. Det kan du inte i skrift, så var övertydlig! Vill du lägga vikt vid något särskilt ord använd STORA bokstäver, det är faktiskt helt okej!

2. Undvik ironi
Ironi i sms är sällan lyckat, om du inte har den relationen med personen att den uppenbart kommer att förstå vad du menar. Annars blir det lätt missförstånd – onödiga sådana!

3. Var rak och skriv enkelt
Krångliga inte till det, skriv bara rakt upp och ner precis det du tänkte på när tanken slog dig att ”jag skickar iväg ett sms vettja”.

4. Håll dig ”hyffsat” kortfattad
Långa uppsats-sms skriver du bara till folk du står nära. Din dejt som du knappt känner behöver inte få detaljrik information varje gång. Däremot ska du absolut inte vara för kortfattad – vilket är ett vanligt förekommande bland killar. Att svara på ”Vill du träffas i kväll?” med ett ”Ok, när?” är inte snyggt! Hellre ett ”Ja, gärna. När och var ska vi ses och vad vill du hitta på?”

5. Undvik trams
3 000 smileys, ballonger och clowner och allt vad sjutton som finns i alla de nya mobilerna nuförtiden ser bara oseriöst ut. En eller två smileys är bra, men är enbart en funktion för att uttrycka en känsla – så less is more.

6. Läs igenom, läs igenom, läs igenom
Det är mycket viktigt att läsa igenom sms:et INNAN du trycker på ”sänd”. Slarvigt skrivna sms ger ett dåligt intryck. Visst att jag är ordpolis med tanke på min journalistutbildning men jag är inte den enda som tycker att det är irriterande att få felstavade sms som jag måste börja tyda och analysera innan jag fattar innebörden.

Har du lärt dig nåt nu? 🙂

 

(Foto: Anotherpointintime)

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 27 = 31

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.