Jag fick ett mejl för ett tag sedan av en trogen läsare som undrade om jag kunde skriva lite om det här med vinterdeppighet. Även om våren nu närmar sig med stormsteg så tänkte jag ändå lyfta ämnet. För jag tror att det är många som känner igen sig i detta, så även jag.

När mörkret kommer och solen lyser med sin frånvaro brukar många gå in i en lättare deppighet. Jag väljer ordet deppighet med flit och inte depression eftersom det skiljer sig åt. En depression är djupare och har större negativ effekt, livet förändras och vissa orkar inte ens ta sig ur sängen än mindre jobba. När de hamnar där behöver de såväl samtalsterapi som medicinering (vid vissa fall) för att ta sig ur.

Deppigheten ser jag mer som en ”lättare” variant, även om den så klart många gånger känns allt annat än lätt. När du är deppig fungerar ditt vardagsliv, du tar dig ur sängen och går till jobbet och deltar på diverse sociala aktiviteter, om än motvilligt till och från. Du gör de saker du brukar göra men du känner ändå att väldigt många delar i livet är jobbiga just nu.

ledsen tjej

Bloggläsaren skrev såhär i sitt mejl till mig:

Jag undrar om du har möjlighet att dela med dig av lite tips för att inte falla in i den lätta ”vintersvackan”. Jag brukar ofta göra det och vet sällan vad jag ska börja med för att ta mig ur den. När jag är i svackan har jag inte någon ork eller lust. Jag är annars väldigt social men kan då ofta känna att jag hellre ligger hemma och gör ingenting. Jag låter mig själv tänka negativa tankar, och blåser upp situationer i mitt huvud så att små problem blir stora. Kan också börja tvivla på mina kunskaper och blir mer negativ mot mig själv. Jag känner mig orklös och inbillar mig själv att jag inte är värd mer. Detta brukar komma i omgångar under vinterhalvåret, men i runda svängar en 2-3 månader. Jag brukar försöka umgås med människor som jag inte behöver ”imponera” på, typ familj, kusiner osv. De som har sett mig i mina värsta dagar innan och har en större förståelse (enligt mig) för mitt beteende.

Jag tror att fler känner igen sig i detta då många svenskar lider av just detta, främst på grund av vår brist på solljus. Jag tillhör också denna kategori. Och varje vinter glömmer jag bort att mörkret påverkar mig så mycket som det gör. Men jag blir snabbt påmind. Det tråkiga är att det inte finns några quick fix-tips för att undvika vintersvackorna. Men här är några saker du kan tänka på:

Va ute så mycket du bara kan dagtid, oavsett väder

Dags- och solljus ger oss D-vitamin som i sin tur ger oss energi som skapar motivation och livslust. De flesta av oss jobbar inomhus, och sitter kanske inte ens nära fönster. Det funkar inte, det förvärrar bara deppigheten. Gå ut minst 1 h om dagen (ja det är mycket men det måste gå, ta alla pauser du bara kan utomhus!)

Ät extra D-vitamin

För en del funkar det utmärkt att äta D-vitamin under vinterhalvåret, vilket gör att de blir piggare. Det går att få utskrivet av läkare i koncentrerad och starkare form än de tabletter du köper på apoteket.

Har du råd med semester? Åk till solen!!

De vinterhalvår som jag har fått komma iväg på semester utomlands mår jag ofta mycket bättre. Det är så klart en lyx som inte alla har råd med, men för de som brukar åka bort, åk hellre till ett soligt land än en storstad eller skidsemester.

solsken

Skriv dagbok

I stället för att ligga hemma utan energi och grubbla på hur ”värdelös” du är eftersom du inte har lust att göra någonting, eller ältar saker som du förstorar upp i dina tankar, kan det vara bra att skriva ner allt detta i en dagbok. När du får ner en tanke på pränt är det lättare att låta bli att tänka den om och om igen. Det är också bra att skriva dagbok för att se mönster i hur man mår beroende på vad man gjort den dagen, hur mycket man varit ute eller hur vädret har varit. När man jobbar med depressioner överlag inom KBT låter man klienten föra dagbok och sedan sätta en siffra 0-10 på hur mycket energi de fått av respektive sak de gjort under dagen (0 för ingen energi och 10 för maximal energi). Det kan du också testa, så du ser dina mönster.

Avboka inte aktiviteter som ger energi

Som bloggläsaren skrev är hon social i andra fall men inte när vinterdeppigheten slår till. Det viktiga här är att inte avboka allt och isolera sig – det förvärrar ofta bara ens tillstånd. Det viktiga är att försöka se vilka aktiviteter som GER energi och vilka som TAR. Detta kan du utläsa ur din dagbok, som jag skrev om i punkten ovan. De som ger energi ska du göra mer av och de som tar energi av kan du försöka låta bli att göra så mycket som det går. Att bara ligga hemma själv och grubbla förvärrar bara saker, det är bättre att då och då i alla fall försöka ta sig ut och träffa de som förstår en och göra lite nya saker som får upp humöret. Men det betyder inte att man ska tvinga sig att göra massa man inte vill göra, lyssna på kroppen!

Prata med någon som lyssnar

När man är deppig vill ens omgivning ofta försöka peppa en och ”lyfta upp” en. Det brukar bara få motsatt effekt. Om du går i terapi eller coaching kan du få en samtalspartner som kan möta dina behov utan att tvinga på dig massa finurliga råd. Du kan också berätta för din omgivning att du bara behöver någon som lyssnar, där du får prata om de tankar som tynger dig extra under deppigheten, utan att de ska komma med tips. Det hjälper att få ur sig det man bör på, så länge man har någon som kan ta emot det på ett bra sätt och inte förvärrar saker.

Umgås med djur

Det finns många olika studier som pekar på att djur har en lugnande och avstressande effekt samt ger en del människor en extra kick av harmoni och glädje. När vi är med djur är vi oftare mer i nuet och njuter av det som sker. Därför är alla former av aktiviteter som är kopplade till djur, och gärna närhet till djuren så som att klappa på eller gosa med den, väldigt bra för att hitta ett välbefinnande mitt i deppigheten.

djur

(Bild hittad här)

Få kroppslig närhet – gå på massage

Vid beröring frigörs må bra-hormonet oxytocin, något som vi har extra stort behov av under vinterhalvåret. Därför kan det vara bra att massera varandra (partners som vänner) eller gå på massage på något spa/institut. De flesta skolor har billigare massage av elever också, ett bra tips!

Stå ut – och invänta våren (som nu är på g äntligen!)

Det är inte kul att må dåligt under vintern, men det bästa med detta är att det i alla fall blir bättre i takt med att vintern smälter bort och vårsolen tittar fram. De värsta dagarna försöker jag alltid tänka såhär ”det blir bättre, snart kommer solen, snart är energin tillbaka, detta varar inte för evigt, håll ut!” och för mig funkar det fint för stunden i alla fall.

Sök läkarvård

Om du inte hittar ett enda knep som funkar för dig och deppigheten är outhärdlig kanske det är dags att söka hjälp. Då kan deppigheten snarare vara en depression som kommer under vinterhalvåret. Rubbar den hela ditt vardagsliv bör du söka läkarvård. Det första du ska göra då är att vända dig till din vårdcentral så att de får göra en ordentlig undersökning och kolla att dina värden ser okej ut. Därefter kan de ge dig den behandling du behöver.

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Nathalie
2015-03-16 15:11

Tack Jacqueline, för allt!! Tack för att du är du. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 22 = 32

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.