Det är sällan en fråga vi ställer till våra vänner sådär lite spontant över en middag. Men varför gör vi inte det egentligen? Det är ju en så oerhört viktig fråga, oavsett vilka svar man kan tyckas hitta inom sig eller ej.

Utan värderingar vet vi inte vilka vi vill vara. Utan värderingar vet vi inte hur vi vill bli uppfattade. Utan värderingar har vi inget att sikta mot. Utan värderingar kan livet kännas väldigt tomt och poänglöst.

Så börja med att ta dig en funderare på den här stora, men fantastiskt intressanta, frågan:

Vad är det som gör att just mitt liv är viktigt för mig?

Det finns en superbra övning i att försöka se sina översiktliga livsvärderingar, och den kallas antingen för begravningen eller 80-årskalaset. Begravningen känns rätt dyster så jag föredrar i stället kalaset.

Tänk dig att du sitter där längst ner på kanten vid det vackert dukade bordet. Alla är där för att fira just din 80-årsdag. Runt dig sitter dina nära och kära, som betytt massor för dig, och höjer sina glas och ler. Hur skulle alla vid det här bordet svara om de fick beskriva dig som person, dina år i livet och er relation?

Med andra ord, hur vill du bli ihågkommen i framtiden? Vad skulle du vilja ha upplevt innan du fyller 80? Vad vill du att ditt liv ska handla om? Och hur skulle du vilja att dina relationer skulle ha varit?

Det är viktiga frågor vi sällan funderar på… eller vem vet, kanske brukar du faktiskt göra det då och då?

För att ta ett personligt exempel då:

Jag, egenföretagare som jobbar mycket då ämnet är något jag brinner för, kanske i dagsläget skulle kunna tänka mig att mina nära och kära skulle beskriva mig som en ”hårt arbetande”, ”driftig”, ”energisk” person som kanske egentligen ”skulle tagit mer tid till att roa sig” i livet om de fick vara de som bestämde i min vardag.

Stanna upp där. Hur känns det att säga så till sig själv? Se det framför sig? När jag ser det jag nyss skrivit så känner jag direkt…STOP!!! Är det så jag vill att andra ska uppfatta mig? Som ”en tjej som jobbar hellre än har kul”?! Me viktigast av allt, är det så jag vill uppfatta mig själv? Gör jag det i dag? Hur mår jag i så fall av det? Eller är jag nöjd med den situationen just nu kanske? Hmmm, kanske inte ändå.

Så vad skulle jag vilja förgylla mitt liv med? Vilka delar är viktiga för mig, hur många procent av dem fyller jag mitt liv med varje vecka – och finns det något område jag skulle vilja fylla på mer eller mindre av? Hur skulle jag i så fall kunna göra det för att skapa mer balans mellan jobb och nöjen, som p åsikt kanske skulle gå mer med mina värderingar än emot dem?

Intressanta frågeställningar, eller vad säger du? Testa själv och se vad du kommer fram till!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 52 = 55

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.