Mina dagar går i ett, sitter jag inte i möten svarar jag på medias frågor, bokar in nya möten, svarar på frågor på mejl eller fakturerar. Med andra ord, allt det där administrativa hamnar lätt i glömska och blir en stor stressfaktor.

Till exempel jobbar jag i KBT:n med utskrivna agendor (ett papper som jag och klienten inleder sessionen med att kika på där dagens teman som vi ska ta upp skrivs ner) för varje klientsession och journalanteckningar (minnesanteckningar som jag för efter avslutat samtal). Jag vet att jag behöver dessa två papper inför varje KBT-klient, ändå skriver jag bara ut 5-7 i taget, som ska täcka en dags arbete.

Idiotiskt! Varför gör jag det?

Jo, för att det är en handling gjord av en typisk stresshjärna som bara prioriterar det som är just just nu. Det som är bäst på kort sikt, inte lång sikt. Det tar tid och måste upprepas, vilket i sin tur gör att jag blir mer stressad eftersom tiden blir knappare.

Det jag med andra ord borde göra är att skriva ut för en hel månad i taget. Hellre 50 kopior säg än 5. Det lyfter inte bara en uppgift från mina redan stressade tyngda axlar det spar också tid åt mig.

Varför gör jag – och du – inte så då?

Jo, för att vi får tunnelseende när vi blir stressade. Vi reagerar på saker utifrån som hot, även fast det inte är det, och gör bara minsta nödvändiga för att klara oss där och då i stunden. Vi tappar alltså enklare vår förmåga att tänka logiskt och långsiktigt, och agerar med ett beteende vi tror är bäst i stunden.

Stressade personer tenderar inte bara att planera sämre utan även prioritera sämre.

För vissa är det en bra ursäkt ”jag har inte tid att planera eller skriva prio-listor” eller ”jag orkar inte nu”. Men vet du vad, utan planering och prio-listor blir stressen bara än värre!

Det stressade personer – inklusive jag själv – bland annat bör lära sig är att stanna upp och tänka långsiktigt, att planera och prioritera. Det får ner stressen inte tvärtom.

Såhär ser mina prio-listor ut:

Prio 1) Det som bör göras NU, i dag alt. varje dag
Prio 2) Det som bör göras denna vecka alt. månad
Prio 3) Det som kan vänta och bara bör göras om tid finns över då 1+2 redan är klara

Hur ser din prio-lista ut?

(Foto: freeimages.com)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 2 = 3

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.