Du vet när du upplever något för första gången som du älskar. Något som är fantastiskt, underbart, intressant, lärorikt, galet kul, ljuvligt, härligt, skönt, flippat. Något du frågar dig själv varför i hela friden du inte upplevt det tidigare för? Eftersom du vill uppleva det igen, ha mer av det och insupa det hundra gånger om. Oavsett vilken av dessa frågor du ställer dig själv…

Varför har jag inte gjort detta tidigare?
Varför har jag inte upplevt detta tidigare?
Varför har jag inte sagt det här tidigare?
Varför har jag inte ätit detta tidigare?
Varför har jag inte åkt hit tidigare?
Varför har jag inte känt såhär tidigare?
Varför har jag inte läst denna tidigare?

… så blir du tagen av upplevelsen. Men… så plötsligt händer det något strax efter den där uppenbarelsen:

Du blir bitter – för att du inte fått uppleva detta tidigare.

Känner du igen dig? I så fall tillhör du samma kategori som jag själv. För exakt det brukade hända mig förr.

Var gång ”Varför-har-jag-inte-(…)-tidigare”-tankarna dök upp blev jag sur på mig själv för de chanser jag låtit gå förlorade fram tills detta ögonblick. Och plötsligt var den där fantastiska, underbara, intressanta, lärorika, galet kul, ljuvliga, härliga, sköna, flippade känslan borta. Och kvar fanns irritation… och bitterhet.

Borta var den där magiska känslan – tragiskt nog…

Det där kunde jag ju inte hålla på med, tänkte jag. Så jag fick helt enkelt börja lära, och tänka, om. Efter att jag tagit ett långt snack med mig själv och ett gäng upprepande eftertalks så tänker jag i stället såhär nu när den där ”Varför-har-jag-inte-(…)-tidigare”-tanken dyker upp:

”Oj, där kom den tanken igen! Den känner jag ju igen. Hej gamle vän. Att du hälsar på innebär alltså att den här upplevelsen inte bara var bra utan sjuhelsikes bra!! Vilken tur jag har haft som hittade hit och fick vara med om det här!! Kanske är det nåt jag kan göra igen?”

Det har hjälpt mig jättemycket och varje gång jag tänker så i stället för ”fan att jag inte gjorde detta tidigare” stannar jag inte enbart kvar i känslan av att det var fantastiskt, underbart, intressant, lärorikt, galet kul, ljuvligt, härligt, skönt, flippat utan förstärker den till och med. 🙂

(Foto:freeimages.com)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 78 − = 68

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.