På tal om hjärnan och Dr Gospic bok jag rekommenderade i söndags så tänkte jag förmedla en viktig sak som jag ofta både själv jobbar med och diskuterar mycket med mina klienter: Det här med vad man matar sin hjärna med dagligen!

En del av oss är väldigt lättpåverkade av omgivningen runt oss. För oss är det extra viktigt att ta hänsyn till vad som påverkas oss negativt men även positivt, och eliminiera det som stör och lägga på lite extra av det som ger energi. För det vi matar vår hjärna med får resultat!

Vad menar jag rent konkret då…

Jo, jag t.e.x har alltid blivit extremt påverkad av läskiga filmer. Som liten vågade jag inte bada i poolen på mammas jobb efter att ha sett en film där en lucka öppnades i en pool och hajar släpptes in. Jag vågade inte bada utomhus när det var mörkt, i Sverige, efter att ha sett Hajen-filmerna. Jag vågar än i dag inte vara hemma själv när det är mörkt ute om jag nyss sett en thriller och jag mådde riktigt dåligt efter att ha sett Scream-filmerna en gång i tiden.

Conclusion

Jag påverkas av hemska filmer. Så varför ska jag ens se dem? Vad ger de mig, förutom dåliga tankemönster efteråt? Ingenting.

Så för ett par år sen, när jag hade kommit fram till detta, valde jag att helt sluta se på skräckfilmer och blodiga thrillers. Jag testade mig fram vilka typer av filmer jag fortfarande kunde uppskatta, som kunde vara lite läskiga, men som inte satte djupa psykiska spår.

I dag ser jag t.e.x Beck-filmer och psykologiska thrillers som anspelar mer på psykologi än mord och allt som har med skräck att göra rör jag inte ens vid. T.e.x älskade jag den läskiga serien The Killing med Joel Kinnaman eftersom den serien handlade om en mordutredning i stället för massa mord, men när jag fick tips om The Following (som handlar om seriemord) insåg jag att jag efter bara 2 avsnitt mådde jäkligt dåligt och inte vågade göra massa saker, och slutade därför följa den.

Jag har även insett att deppig musik kan påverka mig mycket. En av mina vänner mår dåligt av att läsa modetidningar, för hon känner sig ful av det. En annan av att följa framgångsrika bloggare, eftersom hon då får ångest över att inte ha hunnit åstadkomma lika mycket trots högre ålder. Så varför fortsätta? Det gör vi inte längre, tack gode gud!

Det som i stället GER mig energi är att byta ut deppiga musiken och lyssna på intressanta dokumentärer, psykologiska podar eller intervjuer med inspirerande människor. Så det gör jag ofta!

Jag väljer medvetet vad jag ska mata min hjärna med – varje dag!

Kanske är det dags att du också tar dig en funderar på vilka val du gör, medvetna som omedvetna, och hur dessa val påverkar ditt humör och beteende??? För matar du din hjärna med skräp får du ett psyke därefter…

(Foto 2: sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 11 + = 15

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.