Av egna erfarenheter så blir svaret i minst 8 fall av 10 på den frågan: ”Undviker personen så gott jag kan!”. Och jag är ibland lite likadan. Jag förstår varför vi gör så, men frågan är hur funktionellt det är?

Jobbiga personer vill vi helst inte vara nära. Därför gör vi allt vi kan för att undvika att vara med dem i den mån det går. Vi orkar helt enkelt inte ta itu med saken och ”face the problem” och en stor del av svenskarna är även ganska konflikträdda, de vill inte ge sig in i konflikter och absolut inte vara grunden till att en startar.

Självklart kan vi tycka att en del människor är jobbiga av en viss typ av anledningar och andra människor av en annan typ av anledningar:
Exempel 1: Du tycker nån är jobbig för att den pratar högt
Exempel 2: Du tycker nån är jobbig för att den är elak
Exempel 3: Du tycker nån är jobbig för att den ignorerar dig
osv osv

Men oftast kvittar det, vad det är som är jobbigt med personen, för de flesta jag frågat eller haft denna diskussion med säger att de ändå försöker undvika personen eller sammanhang där den personen befinner sig i så ofta det bara går, oavsett vad den gör som är irriterande.

Vilket resultat får vi av vårt undvikande beteende?

Inget särskilt tyvärr. Vi lär oss inget nytt, och inte den andra personen heller. Vi lär oss stå ut med den jobbiga personen när det behövs och/eller helt eliminerar umgänget med den personen. Det blir lite lättare för oss…. MEN, definitivt inte lättare för den ”jobbige”.

För vet du, egentligen gör vi inte den personen en tjänst genom vårt undvikande beteende – utan tvärtom!

Varje gång jag fått kritik och fått höra hur andra ibland upplever mig har jag utvecklats, och mått mycket bättre. Det handlar inte om att gå runt och säga till jobbiga personer att vi tycker att de är jobbiga utan att ge dem konstruktiv kritik vid passande tillfällen. Och lägga fram vår syn på deras beteende, på ett trevligt sätt!

Om den ges i rätt form och på rätt sätt kommer du göra både den personen och dig själv en stor tjänst. 🙂

Men ja, om du tänker att ”alla kan faktiskt inte ta emot kritik på ett bra sätt” så har du rätt – visst är det så. Alla kan inte det, vissa blir arga hur snällt vi än lägger fram den. Men å andra sidan är väl det deras problem i så fall, inte sant?

Du har gjort ditt, det bästa av situationen, och mer än så kan du inte göra…

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Beror väl på vilken relation man har med den ”jobbiga” personen? Sitter här på semester och har folk som har dålig hygien o luktar, jag undviker att äta vid samma bord. Var det ngn jag måsteha nära i mitt liv länge är dinaråd bra.
Mitt problem är att min chef är otrevlig,oproffsig och till och med ljuger. Jaghar haft kontroverser med henne men utan framgång (liksom flera andra) -hon får alltid sista ordet – o hon har straffat på olika vis. Hon har starkt stöd högre upp. Många inkl jag söker nya jobb pga henne enbart.
Vad har du för råd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 64 = 73

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.