I tisdags bloggade jag här om ett mejl jag fått från en läsare som dels undrade om man måste älska sig själv innan man kan älska andra samt hur man i så fall gör för att älska sig själv lite mer. Nu tänkte jag bjuda på inlägg nummer två inom detta oerhört viktiga område.

Vi drivs av Jantelagen i Sverige. Jag önskar att det inte stämde. Men det gör det. Alldeles för väl. Jante hindrar oss också från att hylla oss själva, vilket vi, enligt mig, skulle behöva göra betydligt mycket mer än vi gör i detta lilla ”lagom-land”.

Därför förknippar också många självkärlek eller ”att älska sig själv” med egoism och självupptagenhet. Helt felaktigt!

Att älska sig själv handlar inte om att vara egocentrisk och självupptagen. Inte om du frågar mig i alla fall. För mig handlar det om att vara förstående mot sig själv och att hellre lyssna på den där goda rösten inuti sitt huvud snarare än den självkritiska.

Det handlar om att inte kritisera sig själv för minsta lilla och inte heller förminska de goda egenskaper, beteenden och förmågor vi faktiskt har. Men vad som är att älska sig själv till 100 % går så klart inte att svara på – alla är vi olika unika individer.

Jag önskar att jag kunde skriva en lista med 10 bra tips för att lära sig älska sig själv som du kunde ta till dig och plötsligt funkade det, över en natt! Men du vet liksom jag att det inte är så enkelt.

När klienter är självkritiska eller söker terapi för låg självkänsla frågar jag alltid vad det är de eftersträvar. Vad önskar de att de hade i stället? ”Få bättre självkänsla” är ett vanligt svar. ”Bli trygg i mig själv” eller ”Älska mig själv på riktigt” är också andra vanliga svar. Men inget av det där är konkret, det är bara en översiktlig rubrik vi alla sätter på helt olika saker vi egentligen vill uppnå. Därför bryter jag ner det, i så små minimala detaljer som det bara går.

Då kan det till exempel låta såhär:

  Om jag älskade mig själv så skulle jag….

 • … våga säga nej oftare och lyssna till min egen vilja
  … dela med mig av mina känslor och behov och önskningar
 • … jobba mindre och vila mer
 • … sluta fråga var min partner gör hela tiden eftersom jag har behov av kontroll och tror att partnern kanske överger mig när som helst
 • … berätta för mina föräldrar hur jag mår
 • … bryta upp med den där energikrävande vännen
 • … ta steget och söka det där jobbet som jag faktiskt inte egentligen vågar tro på att jag kan få
 • … bry mig mindre om vad andra tycker och gå min egen väg
 • … säga ifrån när folk behandlar mig illa
 • osv osv

En bra sak kan vara att fråga sig själv såhär: Vad är det som jag gör resp. inte gör i mitt liv som jag själv anser är tecken på att jag inte är värdefull och älskar mig själv?

Därefter kan du, när den listan är klar, i stället fråga dig själv:

Vad tror jag att jag skulle göra om jag älskade mig själv och tyckte att jag var värd allt det jag önskar?

Vi börjar där, men jag kan lova dig att detta ämne är allt annat än uttömt från min och den här bloggens sida. Det är ständigt pågående. Och jag tackar den läsaren som mejlade mig och bad mig skriva mer om det här, det lovar jag att jag ska göra.

Ta hand om dig SJÄLV nu, så hörs vi snart igen! <3

(Foto: Janne Danielsson)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 10 = 12

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.