En relation kan vara en dans på rosor – så länge båda är på bra humör! Det är inte under paradismånaderna relationen sätts på prov, utan först när det börjar blåsa lite. Men om vi börjar med lite mindre vind, säg att du har en dålig dag, är trött och allmänt irriterad. Vad händer då?

I dag är jag så seg! Jag känner mig helt matt, är knappast på roligt humör och känner inte för att vara social. Om jag hade fått bestämma hade jag bara legat ensam under täcket och sovit hela dan. Så frågan är, hur kommunicerar jag ut det här humöret till min partner?

Jo, genom att vara ärlig!

De flesta reflekterar inte ens över sitt humör utan det blir uppenbart först när åskan redan börjat höras (det vill säga du och din partner hamnar i gräl över en petitess på grund av din kassa dag!). Och du skyller ifrån dig först på att du har en ”dålig dag”. En ursäkt som partnern sällan godtar. I stället blir det lätt så att din partner analyserar ert gräl, funderar över ditt humör under dagen och kanske rentav tar åt sig personligen och börjar må dåligt själv. Du har alltså smittat av dig av din dålig dag till honom/henne och relationen vacklar just den dagen.

Not a good idea.

Så, var ärlig i stället som sagt! Och så fort du känner att du har en dålig dag säger du nåt i stil med vad jag sa i dag:

– Älskling, i dag känner jag att det är en dålig dag. Jag är så matt att jag känner mig som jag är överkörd av ett tåg, jag har ingen lust att göra nåt särskilt ansträngande och jag är ledsen om mitt dåliga humör kommer att gå ut över dig. Du är verkligen inte orsaken! Jag är bara trött i dag, och jag hoppas du förstår mig. Är det okej om vi bara tar en promenad, och sen slöar i soffan resten av dan? Eller så kan du göra det roliga du hade planerat och jag få sega i fred?

Vår dag resulterade i att vi tog en solskenspromenad, en god lunch och en heldag framför tv:n. Utan att egentligen prata särskilt mycket alls med varandra. Och inga bråk eller sura miner över mitt trötta humör heller. Det var oerhört skönt!

Så frågan är, vad gör du nästa gång, låter ditt humör bli till storm och gräl eller flaggar du för din dåliga dag i tid och räddar er dagsrelation? 🙂

(Foto 1: sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

[…] fina humörsvängningar, eller ignorerar det och smittar av dig på din partner? Kolla lösningen här: Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → Jag och D, relationer, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 30 + = 37

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.