Det finns vissa saker som är extra bra att tänka på, för att skapa en så bra relation som möjligt, oavsett om det handlar om kärleksrelationer eller sociala relationer. Och i dag tänker jag på en specifikt, som kan kännas som mycket självklar men som vi alla lätt tappar bort mitt i alla tankar, känslor och ev. konflikter som kan uppstå i relationer…

… nämligen denna:

Bete dig så som du själv vill att andra ska bete sig

Det klyschiga ordspråket ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” stämmer, men jag brukar snarare prata om beteenden eftersom en persons beteende ofta föder likartade beteenden hos den den umgås med. Du kan med andra ord påverka dina relationer genom att vara en god beteende-förebild. Du visar både vem du är och vilka beteenden du gillar, genom att själv bete dig på ett visst sätt.

I kärleksrelationer

Som singel:

 • Om du vill träffa en spontan person var då själv öppen och spontan och tacka ja oftare än nej, så drar du också till dig de spontana.
 • Om du vill ha en lättsam stämning på dejten se till att ha förberett olika samtalsämnen som du gillar och gör en kul aktivitet ihop än att sitta face 2 face, så bidrar du själv till att samtalet flyter och stämningen lättas upp. Våga även berätta att du är nervös, så blir ni båda mindre nervösa eftersom ni kan snacka om det!
 • Om du inte gillar att spela spel – spela då inga spel du heller! Var ärlig med vem du är, vad du är ute efter och vilka värderingar du har samt söker i en partner.

kärlekspar_kram_sxc

Som partner:

 • Uppskattar du en partner som kan prata om känslor och kommunicera rakt och tydligt, gör det du också, det är lätt att önsketänka men många gånger svårare att själv göra. Bevisa motsatsen genom att berätta om hur du upplever er relation, vad du tänker, vad du känner, vad du vill ha mer och mindre av samt vad du längtar efter!
 • Känner du dig dåligt behandlad ge då inte igen och gör en ”tillbaka kaka”. Var i stället ärlig och berätta varför du inte uppskattade din partners beteende – och se sedan till att själv aldrig uppföra dig på samma sätt.
 • Vill du ha mer närhet kräv det inte utan ta i stället initiativ till att få in mer kravlös närhet naturligt i er relation. En kram vid spisen, en promenad hand i hand, en fika i knät en solig eftermiddag, en sked framför tv-filmen, en frukost på sängen utan mjukisar och bara naken hud mot hud. Närhet är bra att bygga upp utan att det altid leder till sex!

I vänskapsrelationer

 • Ogillar du när folk segar med att svara eller helt undviker att svara på såväl kompisträff-förfrågningar som festinbjudningar gör inte detsamma själv. Är du tveksam med om du kan säg hellre att du ska kolla upp ditt schema och återkomma.
 • Är du emot skitsnack, snacka inte så mycket skit själv. Det här är en klassiker som tyvärr inte blir bättre med åren (även om man hoppas på det!). Folk som å ena sidan säger att de ogillar när andra pratar illa om övriga vänner men som själv hoppar in i diskussionen när den väl bjuds på, ajabaja!
 • Vill du att folk ska ställa upp för dig i vått och torrt, gör då detsamma för dem! Men se till att det är ömsesidigt åt båda håll, om du ställer upp för andra jämt och ingen för dig, markera då hur du känner när de aldrig gör detsamma för dig som du för dem.

friends

I jobbrelationer

 • Är du trött på folk som pratar högt i telefon eller skriker åt varandra t.e.x över kontorslandskapet eller butiken, prata då själv lågmält och respektera andras utrymme och rättighet till tystnad och fokus.
 • Tycker du att det är tråkigt när ingen köpt eller bakat något till eftermiddagsfikat, baka själv och bjud in! Eller om du önskar ta fler AW:s eller ha andra efterjobbenhäng, anordna något själv men se samtidigt till att sprida budskapet vidare och uppmana andra till att ta över initiativet efter dig, så kanske ni får ett bra system i rullning och lär känna varandra ännu bättre.
 • Är du missnöjd med något på jobbet ta upp dina synpunkter med kollegor och chefer. Många kanske tänker likadant men få vågar säga det. Kan du stå upp för ditt missnöje på rätt sätt (utan att bli kritisk eller onödigt negativ) och berätta om dina önskemål på vad som kunde bli bättre är det stor chans att andra på din arbetsplats hakar på och vågar göra detsamma. Då är en förändring mycket mer möjlig, snarare än när alla muttrar i sin ensamhet eller snackar skit på raster.

jobbet

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Tack för alla bra tips! 🙂 förut var jag mer kräsen när det gällde allt. Nu tänker jag annorlunda och släppt och vågar vara mer öppen och spontan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 56 − = 48

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.