Som egenföretagare har jag tvingats (eller snarare valt kanske) att jobba hårt i många år. Det har också resulterat i att min hjärna snabbt blir trött, snabbare nu än förr.

Därför är det också viktigt för mig med återhämtning och hjärnvila om jag ska orka ta allt i den snabba takt jag vill leva mitt företagsamma liv. Men det kräver inte bara självmedkänsla utan också egna gränser och riktlinjer för att må bra.

För mig handlar sociala möten, kontakt med andra, surfande och Facebookande inte om vila.

Därför väljer jag noga hur socialt aktivt jag är – något jag var nästintill dygnet runt förr – en markant skillnad mot hur jag lever i dag. För mig är sociala aktiviteter energi – men inte vila.

För mig är hjärnvila i stället lika med medveten närvaro.

Och det kvittar hur andra beskriver just medveten närvaro – jag utgår alltid från mig själv eftersom jag vet bäst hur jag vilar min egen hjärna och är ett med nuet.

För mig är medveten närvaro att blicka ner i min nykokta kopp te för att upptäcka en spegelbild av mig själv i bubblan som skapats vid ytan.

20140622-194348.jpg

Det är att bläddra i en intetsägande tidning utan att läsa en enda mening för att bara kolla på bilderna.

Det är att ta hunden på en promenad i skogen och stanna en minut eller två för att insupa alla dofter.

20140622-194356.jpg

Det är att ligga på rygg i gräset eller på altanen och iaktta åt vilket håll molnen blåser.

20140622-194417.jpg

Det är att sitta på en brygga och följa ändernas resa över de guppande vågorna.

20140622-194404.jpg

Det är att stillsamt dra handen över vad som helst och känna strukturen av dess material (gärna en luddig filt eller en rostig plåtbit) och att känna rosenbladen i buketten på mitt köksbord mot mina läppar.

Andra må tycka att jag är galen. Men inte jag.

Kort och gott handlar det för mig om att bara vara. Vara utan krav på att skapa, göra eller tänka. Utan att veta vad nästa timme ska handla om eller med en förväntan på att något måste ske. Det är att vila min hjärna.

Om jag så får enbart någon timme, men helst två, av detta i veckan lever jag ett lyckligare liv.

Och får jag en hel sommar full av tillfällen som dessa av medveten närvaro, med andra ord fler än en timme i veckan, kan jag ge mig f*n på att jag kommer rivstarta hösten så som jag alltid önskar.

Mitt mål är satt och min medvetna närvaro har accelerat. Och ingen kan vara nöjdare än jag just nu…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 71 − = 65

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.