Jag spinner vidare på det superviktiga ämnet jag tog upp i förrgår – värderingar! Våra värderingar kan vara så mycket mer än bara det vi tycker är viktigt och betydelsefullt för oss i livet. De går ända ner på detaljnivå, om vi är nyfikna nog att undersöka saken så djupt.

Många gånger handlar vi nämligen tvärtemot våra värderingar.

Och först då kan de bli tydliga, eftersom vi hamnar i inre konflikt med oss själva. För värderingar handlar t.e.x även om hur vi vill behandla våra nära och kära, kollegor, främlingar… ja, alla typer av sociala relationer egentligen.

I en parrelation kan det vara uppenbart många gånger, att vi inte handlar i enhet med våra värderingar.

Jag kan svära på att inte en enda skulle svara ”ja” på frågan: Vill du vara en person som klankar ner på din partner?

Och ändå gör så många det?! Klankar ner i den bemärkelsen att de kanske suckar, himlar med ögonen, rynkar på pannan och säger små pikar i förbifarten som är rätt elaka om man skulle börja titta närmre på dem. Det är så lätt hänt, men än så förödande för såväl oss själva som den som får det på sig.

Jag möter ofta personer och klienter som berättar om såväl ex-relationer som nuvarande relationer där de upplever att de inte längre känner i sig själva.

De har helt enkelt börjat bli elaka och lite bittra gentemot sin partner, men de kan inte förstå varför?

Det gör att de mår väldigt dåligt, och det är kanske inte så konstigt eftersom de säkerligen går emot sina värderingar om hur de innerst inne egentligen skulle vilja vara som partner.

Det är så enkelt att tala till varandra i hård ton, fräsa ifrån då vi själva har en dålig dag eller pika lättsamt med humor, som kanske inte alls egentligen uppskattas av mottagaren. För att bli av med det här beteendet måste vi först inse vilka detaljvärderingar vi har, i t.e.x relationen till andra människor. Och därefter komma på oss själva varje gång vi handlar tvärtemot våra värderingar, och gå in och bryta det mönstret.

Lättare sagt än gjort visst, men… vi måste faktiskt börja någonstans om det nu är så att vi vill kunna bli såväl stolta över oss själva som trevligare människor.

För hur vill du, som sagt, bli ihågkommen av andra människor när du sitter där runt födelsedagsbordet på din 80-årsdag?

(Bild: sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 82 + = 84

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.