Det finns mycket där ute i världen som
vi människor gärna vill slippa. Obehagliga känslor, jobbiga konflikter eller till exempel svåra situationer, för att bara nämna några saker. Att avskärma sig, fly från dem eller ignorera dem är en effektiv teknik för att slippa handskas med det. Men hur effektivt är vårt undvikande egentligen i längden?
.

Undvikande är en mycket populär strategi. Om vi tar obehagliga känslor som ett första exempel undviker vi dessa på fler sätt, några kan t.e.x vara att vi trycker undan dem, ignorerar dem eller sysselsätter oss med tusen andra saker för att slippa fokusera på dem.

Funkar det?

Ja, många gånger funkar det faktiskt – för stunden! Och därför är det inte så konstigt att vi lär oss att undvikande kan vara positivt. För visst kan det vara det, positivt i den bemärkelsen att vi slipper känna efter där och då när vi helst inte vill göra det.

Funkar det långsiktigt då?

Sällan, för att i princip våga säga nästintill aldrig. En känsla vi undviker kommer nästan alltid att slå tillbaka igen men denna gång med ännu större kraft. Och undviker vi den även denna gång blir den snäppet starkare nästa gång den dyker upp igen. Vi lär oss aldrig hantera den med andra ord, vilket på sikt ibland kan leda till väldig smärta för en del.

20131007-155535.jpg

Pratar vi om specifika konkreta problem stoppar många huvudet i sanden för att slippa reda ut dessa. Skönt för stunden absolut, men hur kan vi då hitta lösningar – och utvecklas? Det blir ytterst svårt.

Att fly från konflikter kan innebära att man t.e.x inte vågar uttrycka sina behov eller yttra sina åsikter, med rädsla för att hamna i konflikt med någon. Att hålla tyst eller hålla med andra, fast man egentligen innerst inne inte vill, innebär att vi slipper de jobbiga konflikterna för stunden men att vi då istället, i just detta exempel, trampar på oss själva, går emot våra egna värdefulla värderingar och sänker vår självkänsla.

20131007-155604.jpg

Undvikande. En mycket bra strategi för stunden som på sikt blir ytterst kontraproduktiv och oeffektiv. Men känner igen oss gör vi säkert alla vid ett eller annat tillfälle i det här.

Vad undviker du i vardagen? Såväl känslomässigt som praktiskt? Ta dig en funderar i ett par minuter och se om di kan identifiera något i ditt liv som kan stämma in på detta ämne.

I morgon skriver jag lite om hur vi kan göra i stället för att undvika… 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

”Så bättre fly än illa fäktas” stämmer inte?

[…] inlägg hon syftade på var dessa: Undvikande – en av våra populäraste strategier och Känslomässigt undvikande – leder det till lycka? Bookmark the permalink. ← […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 23 + = 26

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.