20130729-161118.jpg
Varför är det så, att vi tror att vi måste vara starka jämt och ständigt utåt sett? Och bara låter oss vara svaga i vår ensamhet? Vad tror vi att vi kan uppnå med det? Bättre livskvalitet? Bättre relationer? Bättre rykte? Högre status? Jag tror inte vi vinner någonting, snarare tvärtom så tror jag att vi förlorar på det i längden.

Jag brukar säga att det är först när du berättar om nåt du är rädd för, nåt du tycker är jobbigt eller nåt du mår dåligt av…. eller vågar lätta på dina känslor hur du känner här och nu… som du kommer andra människor nära. Och jag tror stenhårt på det!

Det betyder inte att du ska berätta om det största traumat i ditt liv för främlingar, men att du vågar stå för när du gör fel, yttra det som känns obehagligt och berätta om de vardagsfighterna som du ständigt måste ta och förlorar energi av.

Jag vet att ju oftare jag blottar strupen desto större respekt får jag från min omgivning, och desto mer sällan blir jag biten. Men… det gäller så klart att förstå att en blottad strupe inte innebär vapenvila, det finns många krigare där ute. Jag räknar alltid med en strid eller två varje år, och det vore konstigt om jag inte fick ta en. Och därför blir jag heller varken överraskad eller låter mig bli nerslagen av den när den kommer. Jag tar striden, förlorar eller vinner, men går alltid vidare med blottad strupe. Jag låter inte rädslan hindra mig från att våga visa mig svag.

Det är inte alla där ute som gillar personer som vågar visa sig svaga – de utnyttjar deras styrka i att våga visa sig svag. Och de personerna är de starka? Inte enligt mig.

Jag brukar ofta säga till mina klienter att jag också har problem i livet, att mina relationer och min vardag inte är problemfri bara för att jag jobbar som coach och terapeut. För varför skulle det vara så? Visst, jag kan säkert tackla en hel del svårigheter bättre än vissa (men inte alla!) eftersom jag lärt mig massa knep i mitt yrke, men bara för att jag jobbar med människor och psykologi betyder det inte att jag inte har några problem.

Gör det mig till en sämre coach eller terapeut? Nej, det skulle jag inte vilja säga, snarare tvärtom. Det är min stora styrka som gör mig stark, att jag vågar visa mina svagheter och om och om och om igen berättar för min omvärld och mina klienter att jag är mänsklig. För vem vill jobba med fejkade superhjältar egentligen?…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 52 − = 42

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.