En av de vanligaste övningarna jag gör är en situationsanalys med nackdelar/fördelar och konsekvenser med mina klienter. Den är självklart ganska omfattande och utökad när jag jobbar med klienten – men här kommer en förenklad form du kan använda själv.

Säg att du har ett dilemma. Du står och väger mellan två val…

A och B

 

Men du vet inte vilket val som är bäst. Ta då två papper. Och börja konkretisera dina tankar.

Många gånger tycker vi att vi är tydliga i tanken – men en tanke försvinner så fort och insikter likaså. När vi får våra tankar svart på vitt blir det oftast helt nya resultat och insikter.

Så börjar du med A.

 

1. Vilka fördelar har A?
2. Vilka nackdelar har A?

Sen tar du B.

 

3. Vilka fördelar har B?
4. Vilka nackdelar har B?

Jag som coach kan alltid gå in och lägga till egna alternativ, ifrågasätta din tankegång och justera under tidens gång. Det finns även många fler kolumner i en bred situationsanalys när jag jobbar. Men som självhjälp är faktiskt de 4 frågorna ovan väldigt enkla och behjälpliga.

Rannsaka dig själv.

 

När du är färdig med båda papprena så tittar du på dem ett tag, och sen väljer du det val som känns rätt i stunden. Lägg därefter ifrån dig papprena. Ta en paus, Låt det gå en dag eller två.

Och så tittar du på A och B igen. Är din första impuls fortfarande den du känenr mest för? Då är du rätt ute. Om inte, varför och vad har hänt som fått dig att ändra dig? Skriv upp – och ta ett nytt beslut.

Sen –> gå ut och iscensätt ditt val.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 83 = 85

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.