I dag tänkte jag svara på några läsarfrågor såhär inför helgen. Förhoppningsvis är det inte endast deras nyfikenhet som stillas, för kanske har du samma funderingar som de har?

När man är ny på jobbet är det jättebra att jobba med den sociala biten mycket i början.

Tips 1: Se till att du har presenterat dig ordentligt för varenda kotte på din avdelning. Gå ofta till fikarummet/kaffeautomaten och småsnacka med folk och ställ inte bara frågor utan berätta mycket om dig själv, vem du är, var du kommer ifrån, hur ditt privatliv ser ut (familj, sambo, singel?), var du är uppväxt, dina intressen och allt sånt som många tycker är personligt och intressant. Se även till att alltid haka på nån ut på gemensam lunch.

Tips 2: Var ärlig med dina intentioner, det uppskattar vi svenskar, säg att ”det vore kul att lära känna kollegorna lite mer ingående eftersom jag är ny här, så vad sägs om…” så kopplar du alltid inbjudan till en aktivitet, vilket är minst skrämmande. Det kan vara bra att starta bygga relation med grabbarna (om du är hetero) så inte tjejerna tror att du raggar på dem.

Tips 3: Försök komma närmre dina närmsta kollegor, både en och en och i grupp. Detta gör du bäst genom att t.e.x bjuda hemma alla på en glöggkväll kanske nu i december? Och gillar du någon särskilt mycket så föreslå att ni hittar på nåt du och den personen utanför jobbmiljön, kanske en träning tillsammans på lunchen eller att ni tar en after work-öl ihop.

”För på” är svårt att sätta en gräns för, den varierar ju så oerhört. Då skulle jag behöva prata med dig så jag får din syn på vad du själv anser är att vara ”för på” och hur du beter dig i dagsläget. Du kanske agerar helt kanon, eller inte. Det är så svårt för mig att svara på. Men här är några saker som du kan tänka på i dejtingsammanhang:

1. Var noga med att visa vad du är ute efter, att du inte är ute efter en vän, en KK eller nåt halvdant om du innerst inne vill ha en seriös relation. Det är inte för på att säga på första dejten att man är trött på singellivet och vill stadga sig.

2. Skit i allt vad 3-dagars regler heter, gå på magkänslan. Hade du en trevlig dejt, skriv det i ett SMS dagen efter, men att skicka 3 SMS på raken utan att få svar..ja då börjar du närma dig gränsen för vad som är för på.

3. Tog du initiativet till en dejt, låt honom ta initiativet till nästa. Varanngångs-principen funkar alltid!

4. Att spela kall är oftast mer att ”gräva sin egen grav” än att vara för känslomässigt engagerad, så bygg inga murar, de stjälper snarare än hjälper. Du måste våga för att vinna! Visa din uppskattning när du känner att du vill visa den. 10 komplimanger på rad däremot, det är för på…

5. Har ni träffats typ 6-8 dejter och du vill veta var ni står är det allt annat än för på. Du ska inte fråga var ni är på väg efter 2:a dejten men har ni setts mycket så är det helt okej att fråga: vart är vi på väg? Jag tycker det här känns bra – vad tycker du?

6. Njut av dejtingen! Många springer 100-meters lopp genom hela livet och vill bara nå mål, men så funkar det ju inte, du måste tänka att det är ett maraton du springer. Så även under dejtingen. Ha kul när du dejtar och tänk inte hela tiden på ”målet” som är förhållandet och bekräftelse på att du är älskad, försök ha kul i stunden så lovar jag att målet dyker upp av sig självt (men för den sakens skull ska du inte skita i mitt tips nr 1 här ovan, för det är viktigt att du vet vilken typ av lopp ni springer du och din dejt, hänger du med?). 😉

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Tack så jättemycket för svaret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 7 = 11

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.