Plötsligt säger någon någonting som gör dig chockad, förvirrad, förtvivlad eller kanske rent av förbannad. Du fryser till, blir stel som en pinne och får inte fram ett enda ord. Eller så reagerar du tvärtom, slänger ur dig något som är allt annat än konstruktivt vilket du ångrar bittert i efterhand eller vänder personen ryggen och går därifrån.

När vi reagerar på någons kommentar som ett hot (vilket ovanstående situation lätt kan likställas med) tar vi ofta till någon av våra överlevnadsstrategier: flykt, kamp och försvar eller freeze, dvs det jag nu är inne och pratar om.

Det där slagkraftiga genomtänkta men ändå känslosamma svaret dyker givetvis upp i ditt inre först många timmar, eller kanske till och med dagar, senare. Liksom alltid. Det är så vi fungerar. Det är omöjligt att tänka logiskt och rationellt i stunder när stressystemet går på högvarv. Först när hjärnan och kroppen lugnat ner sig kan vi tänka ut hur vi ”borde” ha sagt, något vi olyckligtvis ofta slår på oss själva för att vi inte kom på i stunden.

Men det finns ett knep, som funkar strålande för mig och en del av mina klienter, och det är att ha en enda fråga med sig i bakhuvudet vart du än går. Och det är just denna:

Hur menar du nu?

Så fort du känner dig hotad och trängd eller chockad, förvirrad, förtvivlad eller kanske rent av förbannad på grund av något som någon sagt, och inte kommer på något bra att säga, ber du alltså personen att förklara sig lite ytterligare. Så i stället för att gå i försvar, bli tyst eller fly situationen säger du helt enkelt:
”Hur menar du nu?”
Svarar personen: ”Vadå, jag menar precis det jag sa?”
Svarar du tillbaka: ”Men kan du förklara lite mer ingående vad du menar med det du nyss sa?”
Svarar personen: ”Varför vill du att jag ska göra det?”
Svarar du tillbaka: ”För att jag vill höra vad ditt syfte var med det du sa, och om jag uppfattade dig rätt.”

Oftast behövs inte ens ovanstående dialog, för majoriteten svarar direkt på din ”Hur menar du nu”-fråga.

hurmenardunu

5 positiva saker med att göra såhär:

    1. Det ger dig andrum, vilket också skapar en möjlighet för ditt stressystem att lugna sig lite och du får en chans att kategorisera vad du känner och hur du ställer dig till det du nyss hörde.
    2. Avbrottet i er dialog kommer också att lugna er samtalston och den där eventuell konflikten eller missförståndet som låg i luften sekunderna innan hinner lägga sig.
    3. Den andra personen får en chans att förklara vad hen syftade på egentligen, vilket kan förtydliga hens budskap och ge dig en möjlighet att svara på det, alternativt reda ut om du missförstod något hen först sa som du tolkade på ett sätt som hen inte avsiktligt hade menat med sin kommunikation.
    4. Det blir en mer konstruktiv dialog eftersom tempot saktas ner och ni inte bara börjar munhuggas utan får tid för reflektion och försöka se på er själva och det ni har sagt/ska säga i ett utifrånperspektiv.
    5. Du återfår kontrollen och känner dig inte längre i underläge, vilket häftiga känslor som kommer fort lätt kan få många att göra.

(Foto: Collage av tre olika bilder på Pinterest, mannen, det unga paret och det äldre paret)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 6 = 2

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.