Jag fick en väldigt intressant fråga av en kompis häromdagen, som handlade om relationer så klart. Närmare bestämt min och hennes egen. Den lät såhär:

Hon: – Hur kommer det sig att du faktiskt är lika kär, eller ännu kärare, ett år in i relationen? Jag har alltid känt att mina relationer dalar efter typ 9 månader.

Jag: – Det ska jag svara på men först undrar jag: Vad är skillnaden på dig själv då, om du jämför första månaden med 9:e?

– Jag vet inte, jag förväntar mig ju inte att allt jämt ska vara på topp, Jag vet ju att alla relationer har svackor och att relationen inte kan ha status ”nykär” när typ 9 månader har gått.

– Skulle du säga att du slutar anstränga dig, för att du tänker att nykärleken ändå snart dör?

– Ja, jo..hmmm.. fan, jo kanske!

– Mmm, okej. Det ante mig.

– Men vadå, gör inte du det då? Man kan ju inte alltid va på topp.

– Nej, men man får väl balansera det. Och om du slutar engagera dig och slutar vara extra gullig mot honom – varför begär du då att Han ska vara det mot dig? Är det rättvist?

– Hmm.. nää. Men jag har aldrig sett det så.

– Nä, och det kanske är det som är problemet. För jag anstränger mig lika mycket i dag som jag gjorde den första tiden. Skickade jag gulliga sms i början? Ja, men det gör jag nu med. Överraskade jag honom med småsaker i början? Ja, men det gör jag nu med. Berättade jag hur lycklig han gör mig och hur mycket jag älskade honom i början? Ja, men det gör jag nu med. Jag gör alla fina, söta kärleksfulla saker fortfarande – och det bidrar till att han gör detsamma – vilket håller relationen vid liv! För som jag skrev i bloggen nyligen så måste du ge kärlek själv först, för att ens få chans att kunna få nån kärlek tillbaka (läs det inlägget här!). Så tänker du efter 9 månader att ”nä nu dalar det snart” ja då kan du ge dig fan på att den kommer att dala. Du måste stå för din del av att hålla lågan uppe, så får han stå för sin och tillsammans blir det en het eld – fattar du?

– Ja, jag fattar! Oj, jag kanske aldrig har tagit mitt eget ansvar. När du säger det sådär så blir det ju så tydligt.

– Mmmm….bra! Det var meningen 🙂

 

 

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 comments. Leave new

Carolina
2011-10-14 22:52

Precis, relationer måste man ständigt vårda för att det ska hålla. Samtidigt har vi inte riktigt fått lära oss i skolan osv. om hur och hur mycket. Det förväntas av oss att vi ska veta det utantill och klara det själva från start (ungdom). Du som relationscoach ser ju säkert hur stor förvirringen är? Och att det många gånger gått påtog för snett för vissa singlar?

relationsproffset
2011-10-15 11:58

Ja, jag håller med! Förvirringen är stor, och många vet helt enkelt inte hur man ska göra. Men man får lära sig att fråga sig fram. Det borde finnas ”relationer” med på temat i alla skolor tycker jag! Jag tar mer än gärna ansvaret för den klassen!

[…] lät såhär… Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → Jag och D, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 18 = 23

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.