Det gamla ordspråket ”man blir som man umgås” har du säkert hört många gånger. Men har du funderat på det, på riktigt, någon gång? För det är ju lite så att vår närmsta omgivning ”smittar” av sig sina egna karaktärsdrag på oss – både på gott och ont.

Och denna gång tänkte jag mest fokusera på den goda sidan av det. För en sak som är ypperlig i terapi, för att bibehålla motivation till den förändring klienten vill uppnå är att fråga om det finns någon i närheten som dels kan hjälpa till och stötta personen i processen men också någon att ”härma”.

’Vadå härma?’ kanske du tänker nu.

Och det må kanske låta lite barnsligt men det är allt annat än tokerier.

För låt oss säga att du har svårt att flirta. Men har en vän som är bra på det. Eller känner en vän som är bra på att prata om sig själv och kan släppa in andra på ett sätt som du inte riktigt vågat göra än. Eller kanske jobbar du med en kollega som besitter styrkan av att kunna sätta gränser och säga ”nej, jag kan inte ta på mig mer” något du borde träna på också.

Utnyttja dessa personer i din omgivning – på ett positivt sätt.

Iaktta VAD de säger och vad de gör. Och HUR de säger och hur de gör. Strax innan de gör det, under tiden och strax efter de gjort det.

För dem är det kanske självklarheten, men inte för dig. Du måste därför bryta ner det beteende som de har och som du vill härma in i minsta detalj.

Fundera till exempel över:

  • Hur deras kroppsspråk ser ut?
  • Deras mimik?
  • Vilket tonfall använder de?
  • Vilket tonfall undviker de?
  • Hur inleder de meningar?
  • Hur avslutar de meningar?
  • Vilka detaljer sägs?
  • Vad utelämnas?

Och fråga dem om tips och råd (om du vill).

Men framför allt… umgås så mycket du kan med dem och gör din hemuppgift tydlig för dig själv. Skriv ner allt du iakttagit och ta med dig hem och fundera på. Hur skulle du kunna dra nytta av det här? Hur skulle du personligen kunna göra? Finns det något/några saker du skulle kunna härma dem i?

Sen är det bara att gå ut i verkligheten och ta tjuren vid hornen och ÖVA på det du tycker de gör bra – som du gillar och skulle vilja kunna mer av. 🙂

(Foto:freeimages.com)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 91 − 89 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.