Rent generellt skulle jag säga att vi svenskar är rätt dåliga på att kommunicera bra med varandra. Det är ju inte de enkla roliga samtalen vi har problem med, det är ju de svåra som ställer till det så klart. Vi är jäkligt bra på att kommunicera om problem och problempersonen med andra än den det berör dock. Varför gör vi så? Varför vågar vi inte säga det till den som skulle behöva höra det?

Handlar det om?…
… vår inneboende konflikträdsla?
… vår rädsla för att såra andra?
… eller vet vi helt enkelt inte bara vad och hur vi ska säga de svåra sakerna till rätt person?

Jag tror att det kan vara en kombo av alla de tre sakerna. Och säkert en mängd andra saker därtill.

Och de ämnen som är svårast att ta upp är bland andra dessa:
1. Prata om sina egna känslor.
2. Sätta gränser och säga ifrån
3. Ta upp något som vi vet att vi gjort fel och be om ursäkt
4. Avsluta en relation/ett samarbete m.m.

De senaste åren har jag tränat rejält på alla dessa punkter och tagit diskussioner som jag så ofta undvikit förr. Och gud vilken befrielse det är varje gång jag har trotsat min rädsla och lyckats nå fram med mitt budskap! Ibland har det blivit till bättre, i bland har det lett till ett avslut på en relation.

Oavsett utgången så var varje gång lika viktiga, att jag faktiskt vågade! Jag växte som människa och stärkte min självkänsla.

Mini-guide till hur du kan inleda en jobbig diskussion enligt de fyra punkterna ovan:

1. Prata om dina känslor

Det är aldrig lätt, vare sig det handlar om att du ska erkänna din kärlek till någon eller tvärtom berätta hur illa berörd du blev av hur någon betedde sig mot dig. Vi är ovana vid att prata om känslor för att många sammankopplar detta med att visa sin ”svaghet”. Det är inte sant. Den som vågar prata känslor är stark och många gånger tas det emot med öppna armar. Bara det att du aldrig vågat testa och se vad som händer! En första bra övning när det kommer till känslor är att skriva ner dem, antingen innan för dig själv så du vet hur du ska lägga fram det eller skriva dem direkt till rätt person via mejl/sms. Fegt? Absolut inte, varför göra det svårare än det redan är? ”Jag känner såhär för dig X och önskar att vi kan XX” eller ”Jag kände såhär X när du gjorde såhär X” kan många gånger vara mycket skönare att få iväg i text än att ta muntligen.

2. Sätta gränser och säga ifrån

Åh, den svårast av dem alla! Att säga ”nu orkar jag inte mer, nu får det vara nog” är aldrig enkelt och smärtfritt. Men vilken befrielse när man äntligen fått ”kräkas” ur sig det man burit på så länge. Det misstaget många gör är att de sätter inga gränser alls, blir trampade på eller kniper igen lääänge och till slut exploderar i stället!! Och då kommer det inte en sund gräns utan man biter ifrån rejält och startar en onödig konflikt. Don’t go there! Så fort någon gör något mot dig som du inte mår bra av, ta upp det direkt i stället! Säg: ”Jag upplevde situationen såhär X när du gjorde såhär X – hur upplevde du det? Jag skulle föredra om du inte gjorde så igen, okej?”. Och om du kan lägg gärna in en känsla i det.

3. Ta upp något som vi vet att vi gjort fel och be om ursäkt

Vissa är bättre på detta än andra. Men alldeles för många har svårt att erkänna att de har haft/gjort fel och faktiskt be om ursäkt. Särskilt om den andra kanske egentligen inte bett om det. Här handlar det om att samla en rejäl dos mod. Och åter igen, det är inte en svaghet att erkänna att man gjort fel, det är en styrka! Säg: ”Jag vet inte hur du uppfattade det när jag sa/gjorde X men jag vill bara säga att jag har tänkt om och insett att det var dumt av mig, jag vill därför väldigt gärna be om ursäkt – godtar du den ursäkten?”

4. Avsluta en dejt/relation/ett samarbete m.m.

Ett uppbrott är alltid ett uppbrott, och hur gärna vi än skulle vilja att avslut helst görs via rinna-ut-i-sanden-metoden så är det det fegaste sättet av dem alla. Våga stå upp för dig själv och dina önskningar! Säg till dejten: ”Jag känner att jag vill vara ärlig mot dig, jag tycker att du är en XX (nåt bra) person men tyvärr känner jag inte att vi klickar på kärleksplanet, jag önskar dig lycka till och hoppas du träffar nån du gillar snart”. Säg till vännen: ”Det här är jättesvårt för mig att säga och jag hoppas att du ska förstå, för mig är det viktigt att varje relation ger mig energi och glädje och tyvärr har jag den senaste tiden känt att det har saknats i din och min relation, så jag är inte säker på att vi ska fortsätta vara vänner, hur har du upplevt det och hur ser du på det här?”. Säg till samabetspartnern: ”Jag upplever att vi inte (XX) tycker lika, inte strävar mot samma mål och att vårt samarbete stämmer överens med det jag förväntade mig, därför vill jag tyvärr vill avsluta det här, och undrar givetvis hur du ser på det?”.

Självklart är detta bara några lösryckta exempel, allt handlar ju om just din/er unika situation, men kanske kan du ta hjälp av något av detta för att orka ta den där tuffa diskussionen nästa gång i stället för att undvika den!? Och, se till att ta den med RÄTT person, runtsnack lönar sig aldrig i längden…

Lycka till! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 53 − 50 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.