En av de vanligaste frågorna jag får, såväl till min inkorg och blogg som till NRJ-studion, är hur man kan göra för att vinna tillbaka en ex-partner? Framför allt undrar många hur man bäst påverkar den personens känslor för en, och få den att vilja bygga vidare på den tidigare tvåsamheten igen.

Jag dömer absolut inte de som ställer dessa frågor. Det ligger många tankar och känslor bakom deras mejl. Det är många gånger olycklig kärlek som har inträffat eller en tuff separation som nyligen skett. Känslorna i dessa situationer går inte att beskriva. De är många gånger kraftiga och gör väldigt ont. För att döva smärtan tänker därför en del att de vill hitta en snabblösning. De vill därför att jag ska ge dem ett snabbt råd om hur de kan vinna tillbaka kärleken de haft och längtar så efter.

Problemet är bara att det finns inga quick fixes som kan rädda relationer. Inte heller enkla tips på hur man kan få andra att känna kärlek för en. Människor funkar inte så. Och människor är ju relationernas ingrediens.

Just därför har jag aldrig något bra svar till de här personerna, mer än att jobba med sin acceptans kring det som har skett.

hälsa_hjärta_sxc

Att kommunicera tydligt hur man känner, som en sista väg ut, kan absolut vara en god idé. Det är i så fall den enda konkreta saken jag kan ge råd om, om personen känner att den inte fått chansen att göra det. Att skriva ett brev kan ju ”påverka” en annan person, för kanske visste personen inte att den var så saknad och älskad, förrän nu? Men man ska alltid ha i åtanke att man gör det för sin egen skull, för att få lätta sitt hjärta och få ett avslut, inte för att få en annan person att ändra åsikt.

Har exet markerat att den inte vill ha mer kontakt måste dock acceptans få ta plats direkt. Acceptans är inte alltid ett ord som klingar positivt. Men det betyder inte att du gillar läget, bara att du förstår att läget är som det är. Att det spelar mycket liten roll vad du säger eller gör, beslutet ligger i den andras händer.

Relationer är ömsesidiga, en dialog, inte en monolog.

Vi kan inte tvinga en annan människa till att älska oss. Inte heller att överkomma sina egna rädslor. Det är också det som många gånger gör så ont, att vi själva inte kan styra över det som sker, men ändå desperat försöker att göra det. Att hitta snabba lösningar handlar många gånger om att återfå kontroll. Men du kan aldrig kontrollera andra människor och relationer.

För relationer handlar inte om kontroll. De handlar om fri vilja och fria känslor. Det är också det vi måste komma till ro med. Utan vilja ingen relation. Och du kan aldrig styra någon annans vilja eller känslor med en quick fix.

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 comments. Leave new

erik0087
2015-03-03 18:32

Hej, och tack för en otroligt bra sida i många lägen.

Det du skriver i detta inlägg är precis vad man vill höra. Självklart går ingen att tvinga någons känslor åt något håll, däremot kan jag tycka att det går att öka sina chanser att ”få tillbaka sitt ex”. Jag vill tycka, vilket fungerat på mig själv och många i min omgivning, att med rätt taktik eller knep(vad man nu vill kalla det) så går det att öppna upp en personens ögon, för att den som gjort slut ska få ögonen för en igen.
Förstå mig rätt då jag citerar dig kort från ditt medverkande i Nrj ang ”få tillbaka ex”. Personen som avslutat ett förhållande gör det självklart av en anledning, oftast en anledning som personen i fråga för tillfället tycker väger mer än ”är han/hon värd att förlora då vi byggt upp ett liv tillsammans?”. I min mening borde det finnas en chans att öppna upp ögonen på personen som gjort slut, där detta övervägande om rätt besluts åter igen tas. Känslan ATT göra slut är oftast hastigt i sitt skede och man vill oftast bara lämna allt bakom sig för att man ofta själv vill fly. Vilket självklart är naturligt, fly är det vi människor är bäst på, och de fungerar.

Ursäkta min otydlighet. Här kommer min fråga då jag själv inte är en expert förutom på mig själv och den erfarenhet jag upplevt med vänner kring det här.
Vad bör man konkret göra för att öppna upp ett ex flickväns ögon att börja överväga dessa tankar och känslor för att vilja ta åter ta kontakt?? I min situation så handlar de om en ex flickvän som valde att fly 3 mån sedan. Som under dessa 3 mån ändå smått visat tecken på känslor och haft lika roligt som innan. Men som nu sista 3 veckorna velat ha noll kontakt, alltid velat kring känslor och allmänt svårt att göra val eller komma till skott. En klassiker är ju att man självklart måste försvinna för att kunna bli saknad, med motsägelsen att man måste finnas till i viss mån finnas till för att inte bli bortglömd/utbytt. Så vad bör taktiken eller knepet vara då den som gjort slut inte vill ha någon vidare kontakt längre? Självklart vill man inte hälla bensin på elden med kontakten då det ofta får människor att fly längre bort.

Med raderna går det lätt att tyda att jag blivit bortkopplad och bör gå vidare. Jag är väldigt förstående och tar mer än gärna ett nej, men bara ett ärligt nej. En person som velat med känslorna under en längre tid, som sedan får modet att säga ”Det blir aldrig vi igen, vi kan inte prata mer”. Då markerar man som du nämner i ditt inlägg, utan mer tar den enkla vägen ut. Att tillägga finns det inte heller en ny pojkvän eller dejt.

Förstå mig rätt. Jag har länge varit en djup följare av dig tills jag nu drabbades själv av ett breakup. Så jag vet hur du resonerar kring ”försvinna för att bli saknad”, ”bollen ligger hon den som gjort slut” och/eller att skriva av sig i ett t.ex brev för att visa vad man känner. Även att visa sig självständig och mindre needy hos den som gör slut. Jag ursäktar även om de verkar som jag är envis eller naiv kring detta. Som du säger så är kärlekskänslor en stor påverkan hos människor.
En quickfix är inte lösningen, däremot kan man alltid öka sina chanser att ett ex ska få ögonen för en igen. I meningen av att börja om, inte att gå tillbaka till någon som inte fungerade. Vad bör man göra och vilken taktik bör man ha? Jag får en känsla av att du kommer tycka jag ska låta tiden gå och i bästa fall bli saknad. Men om personen inte är den som har mod till det steget ifall de händer, med andra ord erkänna för sig själv att man har fel ”oj jag har fel, jag har visst känslor för honom”.

Tack på förhand och ursäkta för ev otydlighet i texten.

erik0087
2015-04-15 19:22

Hej hopp igen proffset, du har inte glömt bort mig va? 🙂

[…] Här är mina tre tidigare inlägg som är väldigt vällästa, det här med ex är en känslig sak givetvis, då det finns många blandade känslor involverade. Att påverka en annan persons känslor – om att få tillbaka ett ex – ett inlägg i februari 201… […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 54 + = 55

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.