Januari är löftenas månad. Men jag har svårt för löften. Om jag ger dem ser jag till att hålla dem – frågan är om Du gör det?

Jag har nämligen mycket svårt för en sak. Det är människor som avger löften som de bryter om och om och om igen. Både mot sig själva och andra, och då främst mig så klart.

Ett brutet löfte är okej. En gång är ingen gång. Två gånger, inte okej. Tre gånger, oacceptabelt!

Och ändå är det så många som lovar saker till sig själva och andra som de aldrig håller. Det jag har märkt är att löften och självkänsla ibland går hand i hand. Varje gång du bryter ett löfte mot dig själv (dvs ett sunt rimligt löfte som är uppnåeligt) så trampar du också på ditt egenvärde. För i och med ett brutet löfte sviker du dig själv och det som är viktigt för dig i ditt liv.

Och för varje tanke i stil med..
”Åh nej nu blev det såhär igen, och jag som lovade mig själv att denna gång så….”
”Fan nu lyckades jag inte hålla det jag lovat, igen…suck”
”Jag orkar inte hålla det jag lovat, vad är det för fel på mig?
”Vilken hemsk människa jag är som inte stod vid mitt ord…”
… växer den negativa självkritiska bilden – och upprepas det många gånger att du bryter ett löfte, stora som små, etsar sig den tråkiga bilden fast.

Sunt? Nej. Snällt mot självet? Nej. Snällt mot andra? Nej.

Kanske dags att tänka om, om du hamnat i den negativa löftesspiralen?

Jag kan bara utgå från mig själv. Jag vill inte svika ett löfte, vare sig gentemot mig själv eller andra, så därför är jag noga med vilka löften jag avger. Jag sätter rimliga mål, ger löften om saker jag är övertygad om att jag kommer stå fast vid och jag säger att jag inte kan lova om jag faktiskt inte kan det.

Därför har jag inget nyårslöfte. Och brukar hellre aldrig ha. Det skulle nog bara jaga mig mer än göra nytta. Och jag har koll på nyttiga löften som jag håller i stället för att sätta upp massa som jag inte håller. Det är ett steg i att bevara min självkänsla, ett steg som funkar för mig.

Vad tror du om dina egna löften och din egen självkänsla i samband med dem? Kan det funka kanske även för dig att fundera kring ämnet i samma banor som jag?

(Foto är från sxc.hu men är manipulerat)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 96 − = 93

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.