När vi står där mitt i allt kaos, då känslorna flödar fritt och tankarna far iväg i onda cirklar, då är vi ofta handfallna. Vi vet inte varför vi känner såhär, vad det beror på och vad vi kan göra åt det. Så kan det även vara i en dejtingrelation eller en stabil relation.

När vi vacklar och allt blir instabilt, vänder vi oss oftast nånstans för att få vägledning. Är det inte bästa vännen eller terapeuten är det kanske böcker eller google. Det är bra, vi behöver ofta stöd när vi befinner oss i kaos, oavsett storleken på stormen. stödet hjälper oss att lugna oss – och inte minst se klarare.

Men det vi också bör lära oss – förutom att söka hjälp – är att vi även kan bygga en egen trygg vägg att luta oss emot när det blåser.

Och den trygga väggen har vi inom oss. Nu menar jag inte att det här är en vägg som ska skydda oss mot faror, ångest eller tyngre problematik – nej, för fullt skydd kan ingen dödlig människa någonsin skaffa sig. Men att ha koll på våra VÄRDERINGAR, det vill säga vad som är viktigt för oss, kan skapa denna trygga vägg och guida oss när vi känner oss vilsna.

Därför brukar vissa av mina klienter, särskilt de som är singlar och söker min hjälp gällande relationsskapande eller destruktiva relationer, få skriva olika listor på sina egna värderingar. Det vill säga vad de önskar och vad som är viktigt för dem att må bra.

Det kan till exempel vara svar på dessa frågor:
* Vad är en bra och kärleksfull relation i mina ögon?
* Hur önskar jag bli behandlad och inte behandlad i en relation?
* Vad är allra viktigast för mig i en relation?
* Vilka är de saker/områden jag kan kompromissa på?

Det är många viktiga behov och känslor som kan komma till uttryck i sådana värderingslistor. Dessa listor kan man dels luta sig mot när något känns fel, och man inte kan komma på varför, och dels uttrycka innebörden av till den man är med, för att se om dennes värderingar ligger i linje med sina egna.

(Fotot är manipulerat sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Katherine
2014-01-29 22:49

Älskar verkligen din blogg Jaqueline! Den ger lite hopp varje gång jag läser den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 80 − 71 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.