Det jag märker att singlar saknar när de kommer till mig är egna riktlinjer i sin dejting. Och med riktlinjer menar jag vilka värderingar de har när det kommer till att träffa någon. De vet inte riktigt vad de vill ha och hur de vill att dejtingen ska fortlöpa. Det finns inga egna ”ramar” som den personen kan hålla sig till.

”Jag vill att vi hörs ofta – men det verkar inte min dejt vilja?”
”Jag blir kvävd om det går för fort fram – men min dejt vill ses ofta!”
”Min dejt sa några konstiga saker när vi sågs senast – är det en varningssignal?”
”Jag orkar inte spela spel, kan man inte bara vara ärliga med varandra?”
”Jag vill mest umgås och ha kul och se vart det leder, men tänk om min dejt tycker jag verkar vara en oseriös person?”

Det finns många frågor och olika viljor när det kommer till en dejtingrelation. Och här finns det två stora problem som jag ser det:
1. Singeln vet inte vad som är bra resp. dåligt för denne (eftersom det inte har funderats så mycket kring det)
2. Singeln pratar inte om vad den vill med sin dejt (med rädsla för att skrämma bort personen).

Är du singel? Då ska du nu få några frågor av mig som jag tycker du ska fundera och finna svaret på:

DEL 1:

  • Vilka typer av dejter vill du gå på? Skriv ner minst 10 förslag (kolla olika aktiva dejter här) och se till att genomför dessa dejter
  • Hur är en bra dejt, rent stämningsmässigt, enligt dig? Vad gör du själv för att bidra med den stämningen?
  • Vilka rädslor har du när det kommer till att dejta? Hur mycket styr dessa rädslor dig? Hur kan du utmana dem på bästa sätt så de inte får styra över dig?
  • Hur mycket kontakt vill du ha för att känna dig lugn och nöjd?
  • Vilken typ av kontakt föredrar du, sms/samtal/mejl/chat/skype?
  • Hur ofta vill du ses om du får önska?
  • Vad tycker du är jobbigt när det kommer till saker din dejt kan göra/säga?
  • Hur snabbt vill du ta hem den personen till dig? Hur snabbt vill du se hur dejten bor?
  • Hur snabbt vill/brukar du kyssa din dejt? Hur snabbt vill/brukar du ha sex med din dejt?
  • Och slutligen: Vad är äkta varningssignaler resp ”falska”?

En äkta varningssignal är saker du vet är riktiga Big No No’s sen tidigare relationer. T.ex om dejten verkar väldigt svartsjuk, kontrollerande, bara bestämmer själv, alltid låter dig bestämma, inte vill ha barn, ska flytta långt bort, uttrycker att hen inte är redo för nåt seriöst, mest anspelar på sex m.m. helt beroende på vad du gillar/ogillar. ”Falska” varningssignaler kan vara att du t.ex hittar fel på dejtens yttre, märker specifika ord/beteenden som är lite löjliga, att den verkar lite osäker (vem är inte det??) och pratar för lite/för mycket m.m.

 

DEL 2:

Hur planerar du att uttrycka de riktlinjer/värderingar/behov/önskemål, som handlar om t.ex kontakt/att ses/jobbiga saker dejten kan göra/säga/ rädslor, till din dejt?

Jag anser att det aldrig är för tidigt att prata med någon. Efter att man mjukat upp dejten med en aktivitet, klämt och känt lite på varandra rent psykiskt så är det efteråt perfekt att djupdyka i diskussioner. Nervositeten har släppt och känslan har infunnit sig. På en andra tredje dejt kanske lite mönster i era olika behov har börjats skönjas – då kan det också vara läge att uttrycka vad du gillar/ogillar när det kommer till dejting.

Säg helt enkelt rakt ut:

”Jag avskyr folk som spelar spel – vad är det som är så svårt med ärlighet? Jag är alltid ärlig och uppskattar det i gengäld.”
”Jag gillar att ha mycket kontakt, sms är nog mer min grej än att snacka i telefon – vad är du för typ när det kommer till sånt?”
”Jag tycker att hemmet säger mycket om en person, hur ser du på det? Vore kul att få se hur du bor och visa upp mitt hem för dig nån dag.”
”Jag tycker att det är svårt att lära känna någon när man ses två tre gånger i månaden bara – vad tycker du är optimalt?”
”Det här med dejting är ju inte världslätt kanske, klart jag är lite rädd för en del saker det är vi väl alla, eller vad säger du, har du några rädslor?”…och om det känns bra kan ni börja prata om era resp rädslor
”Det var så sjukt, en person jag träffade förra året snackade bara om (exempel på vad du inte gillar) hela tiden, det var inte så uppskattat direkt..haha!” … så har du fått din dejt att förstå att du inte gillar sånt.
”Jag är rätt trött på singellivet, jag vill ha nåt seriöst men tar gärna dagen som den kommer, vad är du ute efter om du får drömma?

Om du pratar om dessa saker rent GENERELLT och med ena foten i gamla erfarenheter (utan att nämna ex specifikt) så behöver du inte känna att du riskerar att skrämma din dejt. Se bara till att du inte riktar det direkt mot er relation alltför tidigt. Att säga ”jag vill att du ringer oftare!!” är lite pushigt i början men säger du ”jag gillar mycket kontakt” är det att uttrycka ett generellt behov. Mycket bättre!

Nu fick du lite saker att tänka på, så fram med papper och penna och börja skissa på dina dejtingvärderingar! Lycka till!

🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

Du är ju helt suverän!
När ska du skriva en dejtningsbok? 🙂

Åh vilka bra tips!!! Ska sätta mig imorgon och fundera över detta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 57 + = 64

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.