Får du ångest och blir stum när folk ifrågasätter dig och din åsikt eller prestation? Blir det svårt för dig att stå fast vid din ståndpunkt? Faller du lätt in i andras tro om dig och det du gjort? Då finns det en övning du kan göra.

I första avsnittet av TV4’s program Renées brygga träffade hon bland annat Carolina Klüft som berättade om en av de svåraste presskonferenserna och tävlingarna hon någonsin gjort, ett EM hon inte hade kvalat in till utan som hon fått chansen att tävla i på grund av att hon blev invald som ett ”wild card”.

Screen Shot 2015-02-20 at 14.47.00

Detta upprörde många, vilket knappast förvånar mig. Folk är ju mästare på att lägga sig i andras liv, särskilt när de tagit sig någonstans via vägar som andra anser är gen- eller omvägar. Då är det extra känsligt och, som utsatt och kritiserad, desto svårare att försvara sig själv på ett sunt sätt utan att falla i samma fälla som motståndarna och gå till motattack.

Carolina Klüft har däremot en fantastisk strategi och jag blir inte förvånad – elititdrottare är kända för att jobba extremt mycket med mental styrka.

Carolina berättar att det var den värsta presskonferens hon någonsin utsatt sig för. Där var ingen intresserad av att prata om hennes form eller uppladdning inför tävlingen – alla var som gamar och ifrågasatte i stället varför hon ens var där, hennes kompetens och hur det kom sig att hon tagit sig dit via det där wild cardet egentligen? Hon berättar att hon blev yr och förvirrad och tog otroligt illa vid sig. För att inte låta allas åsikter påverka henne och hennes tävlingsinsats tog hon sitt block och sin penna och gick iväg och satte sig ensam.

Screen Shot 2015-02-20 at 14.47.08

Hon ritade upp en cirkel i mitten där hon placerade sig själv och sina åsikter, tidigare prestationer och vem hon var samt vad hon stod för. Utanför ritade hon in andras åsikter, vilka som tyckte en sak (och t.e.x var för hennes medverkan) och motståndarnas åsikter (de som var emot henne och hennes medverkan) och på så sätt fick en överblick över situationen.

IMG_0322.JPG

Screen Shot 2015-02-20 at 14.47.58

Det gjorde att hon lättare kunde strukturera upp dels sig själv, sortera sina tankar och snabbt få koll på vad det var som var viktigt för henne och vilka argument hon hade för att faktiskt tro på sig själv och sin rätt att delta i EM:et. Först då kunde hon andas ut, samla ihop sig själv och mentalt hitta tillbaka till sina värderingar, och samtidigt stänga de kritiska åsikterna ute.

Jag älskade hennes övning!

Jag tror själv på kraften i att dels se tankar, känslor och andras åsikter svart på vitt och dels få dem samlade i ett översiktligt perspektiv. Det är något vi aldrig kan lyckas med inuti vårt huvud, det måste ut på ett papper i form av bild eller text.

Så nästa gång du hamnar i en liknande situation och blir ifrågasatt av en massa folk som bara ”tycker” saker – gör som en superatlet, testa Carolinas övning!

Se Renées brygga avsnitt 1 här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 83 = 93

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.