För en del är det något som ligger lååångt bort från deras egen verklighet – för andra är det exakt så livet såg och kanske fortfarande ser ut. Oavsett tycker jag det är viktigt att vi försöker förstå varandra.

En del blir skräckslagna när de hör om sina vänners och kollegor uppväxter som varit svåra eller lyssnar på berättelser om personer som upprepar sina barndomsmönster och väljer otrygga destruktiva vuxenrelationer. Och en del ser till och med ner på dessa personer.

”Varför bodde de ens kvar i det hemmet och inte valde att flytta därifrån eller berätta för lärarna vad som pågick där hemma?”
”Har man en normal förälder kan man väl ty sig till den och välja bort den som missbrukar?”
”Hur kan man vara så dum att man väljer en partner som misshandlar en psykiskt eller fysiskt?”
”Hur kan man göra så mot sina egna barn när man varit med om det själv en gång i tiden?”
”Vadå medberoende? Det är väl bara att gå sin väg?”
”Det är fega och sjuka människor som hamnar där!”

Personer som stjälper ur sig sådana kommentarer är människor som helt saknar förståelse. Det kan också vara människor som saknar kunskap eller, tvärtom, vet massor men är väldigt väldigt rädda. Det kan till och med vara människor som förnekar sitt eget liv genom att sätta sig emot allt vad det där heter, och vill visa det genom att säga just sådana där saker.

Jag tror att det är viktigt för oss alla att på något sätt förstå hur dysfunktionella uppväxter präglar oss och våra val vi gör i livet. Oavsett om det gäller oss själva eller någon vi känner.

Och kanske känner du någon som haft det just så? Eller är en av dem? Vill du skapa mer förståelse, eller skänka förståelse till någon i din omgivning, då tycker jag att du ska spana in och tipsa om denna dokumentärserie som går just nu på Svt.

För det är genom just förståelse vi kan mötas och komma nära varandra – och få möjlighet att ge varandra det stöd som vi behöver.

Men skynda dig att se den – för del 1 är bara tillgänglig fram till i kväll på svtplay här.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 4 = 4

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.