Jag får många mejl både till bloggen och via NRJ som handlar om det här med att bli dumpad – eller dumpa någon själv. Det är ett känsligt ämne som inte bara berör många och väcker starka känslor och utan också är oerhört svårt att förhålla sig till.

Vett och etikett när man dumpar och blir dumpad…

… det tänkte jag prata om i dag. Och jag inleder med att visa denna kommentar som damp ner härom veckan från en kvinnlig läsare som var minst sagt upprörd. Och jag förstår henne!

dumpadavdejt

Det där hamnar ju i kategorin Sämsta Dumpningen. Jag förstår att du, som skrev detta, ”dog lite”. Jag kan tänka mig att det väckte både ledsenhet och ilska inom dig och kanske ännu fler känslor som inte var helt lätt att reda ut. Sättet han gjorde det på var inte bara oförskämt och saknade all form av eftertänksamhet, det var rent av arrogant gjort. Min fråga till dig blir därför: Svarade du på hans sms och beskrev hur det hade landat i dig samt vilka känslor det väckte?

Vår spontana instinktiva reaktion, när vi blir dumpad på ett elakt sätt, är att gå till attack. Det är fullt förståeligt. Men, det kommer sällan hjälpa vare sig dig eller den andra personen. Ett sundare sätt är att skrika ut alla elakheter, gå och träna eller spy ur sig hos en vän och sen formulera ett lite mer sakligt svar som har mer djup än den dumpningen du fick ta emot.

Jag hade personligen svarat något i stil med detta :

”Jag blev chockad när jag läste ditt sms, jag undrar om du själv funderade på hur det skulle kännas för mig att läsa detta innan du skickade det? Om du inte ville ses igen hade du bara kunnat skriva det, men att i samma veva berätta att du ska träffa någon annan är vare sig ett respektfullt eller moget sätt att avvisa någon på i mina ögon. Det gjorde mig inte bara besviken utan också väldigt arg, vilket jag hoppas att du innerst inne någonstans kan förstå. Som du säkert också förstår är jag inte sugen på att ses igen efter detta sms, så att lägga vår dejt nr.2 ”på is” känns inte aktuellt för min del. Hoppas du kan lära dig nåt av detta, och avvisar eventuella dejter inför framtiden på ett trevligare sätt.”

Att i omvänd situation dumpa någon snyggt…

… är inte lätt, men såhär kan du göra för att göra det på bästa möjliga sätt:

 • Säg det helst till personen om ni setts fler gånger
 • Om du inte vågar säga det – ring upp personen
 • Om ni bara setts en gång och du inte vill ringa är det okej med ett sms, men var då ärlig utan att för den sakens skull bli alltför ärlig (som killen ovan)
 • Skriv/säg t.e.x såhär:
 • ”Det var kul att träffa dig, jag hade en rolig dejt och du verkar vara en XXXX person (en egenskap du gillade om det fanns någon) men tyvärr kände jag inte riktigt att det klickade så pass bra att jag vill ses igen. Jag hoppas att du uppskattar ärlighet, liksom jag själv, och att du hittar din kärlek inom en snar framtid. Ta hand om dig!”

  dejt_oskön_cosmo

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  WC Captcha 5 + 3 =

  JJ_bloggen

  Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

  Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

  Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

  Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
  Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

  Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

  NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.