Jag hade en diskussion häromdagen med några vänner om hur stor skillnad det är från person till person hur närhetssökande man är. Och även hur olika man ger och tar emot enkel beröring (som en simpel klapp på axeln t.e.x). Det roliga är att nästan alla tar för givet att alla andra är som en själv, största misstaget du kan göra.

Vissa vill ha en relation full av närhet – andra inte. Förutom sex är den fysiska närheten däremellan också en del av relationen. Med det menas alltifrån kramar, enkla beröringar, pussar, kyssar och hångel som inte leder till sex, soffmys m.m.

Här är vissa kombinationer på olika behov vi kan ha förslagvis:

1. Det räcker med sex. Ingen fysisk närhet förutom det är välbehövligt.

2. Sex är mindre viktigt. Den fysiska närheten är desto mer önskvärd.

3. Mycket sex och mycket fysisk beröring däremellan.

4. Ingen typ av fysisk närhet önskas, att bara ”vara” bredvid varandra räcker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu är det ju inte så lätt att man kan kategorisera
in människor efter 4 alternativ, men… du fattar vart jag vill komma! Och det är att du inte ska ta för givet att din partner eller den du dejtar är samma ”siffra” som du.

Jag känner en tjej som t.e.x älskar att ha mycket sex, men som inte ens vill sitta nära sin kille i soffan när de ser på film. Han däremot har stort behov av vardaglig beröring – och det krockar!

Jag känner även en kille som har svårt för all slags beröring. En enkel kram kan kännas obehaglig för honom. Han är inte van vid fysisk närhet alls eftersom hans föräldrar aldrig gett honom det när han var liten, och han har helt enkelt inte lärt sig att det kan vara ett fint sätt att visa kärlek på. Hans relationer har därför oftast problem med just närhetsbiten.

Min poäng är att alla är vi olika. Och därför är det viktigt att göra det här i en relation:

1. Ta reda på vilka behov du har.
2. Fråga din partner vilka behov han/hon har.
3. Kom fram till en bra ”kompromiss” om hur ni kan mötas på mitten så att båda era behov stillas.

Se så, ha en mysig närhetsfull eller icke närhetsfull söndagskväll nu 😉

(Foto: sxc.hu)

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

8 comments. Leave new

[…] att göra det lättare ska du göra såhär… Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → kärlek, […]

Fantomen
2011-12-18 15:45

Det här med att kompromissa känns väldigt svårt åt det ena hållet, Jag menar om jag vill ha sex 1-2 ggr dagligen, och min flickvän känner sig tillfredställd med en gång i veckan.. det finns väl ingen kompromiss att göra här? Jag kan ju inte gärna begära att hon ska ha sex med mig utan att hon är sugen, det skulle jag aldrig vilja för den delen.

relationsproffset
2011-12-19 09:01

Ja jag förstår exakt vad du menar. Och självklart ska ni inte kompromissa just där – och tvinga varandra till att ha mer sex. Men när det kommer till vardagligt mys så kan man faktiskt försöka anstränga sig för att kramas mer, sitta nära, ha fler mysstunder i soffan, ligga och bara smeka varandra i sängen utan att det leder nån vart etc. Och DET kanske får bli hennes kompromiss i sånt fall, vilket kommer tillfredställa dig ändå, fast på ett annat vis, Hänger du med? För man ska givetvis ALDRIG ha sex mer än vad man vill, men kramar, pussar och beröring är en helt annan grej, tycker i alla fall jag. Men du kanske inte tycker som jag, för alla är vi olika.

Min tjej är väldigt beröringsfri… eller har blivit, jag vet inte. jag vet liksom inte längre vad jag vill i ett förhållande när närhet inte riktigt får finnas då jag måste hämma mig (skulle säga att jag faller in nånstans på nummer 3, medans hon är en 4.) för att det tydligen är vår kompromiss. Jag vet inte vad hon vill i ett förhållande där beröring är en puss varje gång vi träffas… känns som att vi kan skippa den och bli väldigt bra kompisar istället…
Vet inte hur jag ska göra snart…

[…] Alla har vi olika behov, vissa mer andra mindre. Problemet är när du möter en partner som inte alls har samma behov som du själv. Jag fick den här läsarkommentaren häromdagen: Här kan du läsa inlägget som Ludde kommenterade och få klarhet i vad nr 3 och nr 4 stod för nä… […]

Jenny Rolf
2013-06-09 22:43

Men hur gör jag när det över huvud taget inte går att prata med sin partner, jag har försökt säga att jag tycker det är jätte jobbigt när jag inte får någon närhet men jag får ingen respons. Känns som det enda jag gör är att gråter och har ont i magen för jag saknar all den närhet jag fick det första året vi var tillsammans. Kan man verkligen klara av att leva med en person som inte alls har samma syn på närhet som en själv???Jag orkar inte med att vara så ledsen hela tiden när jag egentligen är en glad person. Jag tycker ju om min kille men vet fan inte vad jag ska göra längre!!!! Mår så himla dåligt över det här…

relationsproffset
2013-06-10 11:31

Hej Jenny, åh jag förstår att du är hemskt hemsk ledsen över detta. Jag ska ge dig ett konkret svar i bloggen så det kan hjälpa andra som är i din situation också. KRAM

[…] kom en kommentar, på det här gamla inlägget som handlar om när man vill ha olika mycket närhet i relationen. Och eftersom jag tyckte den belyste ett väldigt vanligt problem så tänkte jag lyfta upp den […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 21 − 14 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.