Oftast har de flesta av oss en så pass stressig vardag att vi sällan hinner sätta oss ner och fundera. Och om vi aldrig hinner fundera så får vi massa olika symptom. Alltifrån ångest till trötthet till likgiltighet. Symptomen är olika och självklart drabbas inte alla – men vissa.

Ibland blir det också så att hjärnan går på högvarv utan att vi hinner samla oss och fundera på vad det är vi tänker på och vad vi känner. Då skapar vi oss inte heller den möjlighet att fundera ut hur vi ska relatera till det och hantera det. Är det obefogade eller befogade tankar? Finns det något som kan ”lösas”? Vad är onödigt att ens grubbla på eftersom vi inte kan påverka?

Många sådana frågor ställer vi aldrig oss själva utan vi fortsätter bara och springer och springer i vårt lilla hamsterhjul – tills allt plötsligt exploderar en dag.

En sak jag ofta gör för att kunna landa i mina tankar – och titta på dem utifrån och slippa explodera – är att göra mindmaps. Jag gör det på enkla som svåra tankar och livsfunderingar och det gör att jag dels får perspektiv, lär mig om mig själv och kan återgå till mindmapsen vid ett senare tillfälle när jag behöver kika på mina tankar igen.

Här är en jag gjorde nyligen om vad som ger mig energi:

20140227-125729.jpg

20140227-125810.jpg

I mitt terapeutiska och coachande arbete med klienter använder jag också mindmaps, eller listor. Rubriken kanske är RÄDSLA eller GRUBBEL och så listar klienten olika saker som de är rädda för eller grubblar på. Då blir det både konkret och enklare att jobba med det.

Testa du också – vad vill du göra en mindmap om denna vecka tro?

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Martin Johansson
2014-02-27 14:23

Du skriver verkligen bra Jennifer. Man tar åt sig mycket av det du skriver. Vi är ju bara människor i grund och botten. Min mindmap blir vad skall jag göra i sommar:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 31 − = 26

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.