Varje gång D säger att ”i kväll måste vi gå och lägga oss tidigt” har jag reagerat med ilska, ignorans eller nåt annat lite småkonstigt. Jag har inte tänkt på det märkvärt förrän det hände åter igen i går för typ tusende gången.

Han: – Det kanske är bra om du går ch lägger dig tidigt i kväll du som varit så trött i dag.
Jag: – Va? Nej för fan, jag ska inte gå och lägg mig tidigt, säg inte så..
Han: – Okej, du får göra som du vill…alltså jag sa mest så för att vara snäll..

Efter ett tag.

Jag: – Du, jag har tänkt på det där…det vi nyss pratade om – och känt efter. Har du märkt att jag reagerar väldigt konstigt varje gång vi pratar om ”tidig sänggång”?

Han: – Ja… jag vet, du blir alltid så sur eller avig?

– Jag vet, och varje gång du nämner att vi ska sova tidigt mår jag dåligt. Känslan kommer direkt, på sekunden som du säger det. Jag blir typ arg och känner mig ”liten” och kontrollerad, jag hatar det. Jag tror det handlar om att jag avskydde att bli styrd över som barn. Varje gång mamma eller pappa sa att ”nu måste du sova!” blev jag jätteledsen. Jag ville bestämma själv när jag skulle sova! Det där hänger kvar än i dag. Jag får jätteont i magen så fort nån anan påpekar när, var, hur jag ska sova. Usch…jag ryser bara jag tänker på det!

– Ah, vad intressant, och vad bra att du säger det. Och att du kommit på det du precis sa. Jag ska aldrig mer säga att ”vi måste sova tidigt” eller ”du borde gå och lägga dig”, jag lovar.

 – Tack älskling. Vad sjukt, att det tagit så många år att komma fram till varför jag alltid reagerar sådär ilsket på en sån enkel mening. Men nu vet vi, det framkallar obehag som det egentligen kvittar varför det finns, huvudsaken är att vi vet om när och hur det kommer – och att min reaktion inte är riktad mot dig.

Tänk att man kan ha en sån konstruktiv diskussion bara sådär i förbifarten och lära sig en så viktig sak om sig själv helt utan att ha fattat det egentligen förrän efteråt.

Det är det som är så fruktansvärt intressant med livet, varje dag lär man sig verkligen nåt nytt, det är inte en klyscha, det är sanningen! Sanningen om livets gång 🙂

(Foto: sxc.hu)

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 19 + = 24

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.