Jag trodde att det var något man växer i från – det här med ”grupptryck”. Men så verkar inte fallet vara. Det jag syftar på är att du påverkas så mycket mer av dina vänner i dina relationer än du någonsin kan ana. 

Jag grillade för någon vecka sedan med tre killkompisar till mig.  Samtliga har haft tjej i 2-3 år. Helt plötsligt fick jag reda på att ALLA tre nu var singlar, och hade blivit det i princip samtidigt!

Och det där är ju en klassiker. Det omvända hände med ett tjejgäng jag hängde med för några år sedan. En skaffade kille –och på några månader gjorde övriga detsamma.

 

Jag kallar det för dominoeffekten!

Du påverkas mer än du tror av ditt umgänge, och när dina närmsta blir kära…ja, då vill du med bli det! Och när de fått nog av sin relation – hakar du på om du också känner dig missnöjd.

Så, till de eviga frågorna:
Varför är det så?
Och är det bra eller dåligt?

Jag tror att det delvis beror på igenkänning. Vi speglar oss i våra närmsta vänner och blir tyvärr ”lite som vi umgås” både på gott och ont, men vill också gärna dela det mesta med vännerna. 

Jag tror inte att det är negativt i sig, MEN det finns alltid svagare individer i en grupp. Och om dessa inte klarar av att stå för sin egen åsikt kan det leda till att de handlar efter vad andra gör, och tycker och tänker. Och då tror jag fenomenet dominoeffekten kan slå helt fel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 51 + = 54

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.