Det var ett tag sen trendspanarna började förutspå Facebooks nedgång och nu märker jag av det själv. Allt fler och fler börjar försöka vänja sig av med Facebook. För trots alla fördelar med sajten påverkas vi även negativt av den.

Nackdelarna är många:

 • Vi känner oss stressade
 • Vi känner oss otillräckliga när vi ser allt som alla andra hela tiden lyckas åstadkomma
 • Vi söker konstanta kickar och kan inte vänta i en enda rastlös minut utan att vi är där och pillar med telefonen
 • Vi söker evig bekräftelse och like:s
 • Vi kan inte vara i nuet – allt vi gör måste postas för att sparas som ett tomt minne
 • Vi stör oss på andra och deras liv
 • Vi är avundsjuka på andra och deras liv
 • And so on and so on…

  Förr i tiden var jag online på FB dygnet runt, och gjorde säkert 10 uppdateringar om dan. Länkade ständigt till bloggen, skrev hur jag mådde och vad jag gjorde. Och just det är en av Facebooks krafter och fördelar…

  … att vi kan dela med oss av hur vi känner och även skapa en känsla av att föra viktiga budskap vidare ut till en massa på bara en sekund.

  Men nackdelarna slår oftast över och vinner över fördelarna tids nog. I alla fall för en del av oss.

  Jag har slutat vara inne så mycket, visst, fortfarande säkert 1-2 ggr/dag, men inte uppkopplad 24/7. Inte ens hälften så många statusar och jag tillbringar inte all min lediga tid med att läsa feeden och tar in allt som alla andra gör. För jag mår inte bra av det!

  Jag känner mig mycket lugnare och mer nöjd med mig själv om jag låter bli att följa alla andras liv och i stället lägger fokus på mitt eget.

  En annan sak jag stör mig på är att alla jämt taggar mig i bilder, checkins och statusar. Jag har aldrig bett om det, och gör inte detsamma mot andra utan att fråga först. Så varför gör alla det mot mig?

  Därför har jag börjat säga ifrån. Det som stör mig än mer är att efter varje gång jag sagt ifrån måste jag även förklara mig för folk varför jag INTE vill bli taggad i dessa moment. Varför ska jag ens behöva förklara mig?

  Varje tillställning, middag, fest, fika, promenad, vad som helst… inleder jag därför denna diskussion så fort mobilen åker upp:
  – Du, bara så du vet är jag allergisk mot att bli taggad så om du går in på fB just nu, snälla lämna mig utanför vad du än gör där inne. Okej?

  I 9 fall av 10 får jag en följdfråga i stil med:

  – Jaha, okej, varför vill du inte att jag ska göra det?

  Jag har tröttnat på att förklara mig. Jag anser inte att jag ska behöva göra det. Men jag vet att folk undrar. För jag tror att min kommentar är rätt avvikande. Så jag förstår att de känner sig förvirrade. Många gånger har jag gjort världens utläggning, men så plötsligt en dag insåg jag att jag behöver inte göra det, det räcker med att säga såhär:

  – För att jag helt enkelt inte vill, jag hoppas du kan respektera det? Vilket jag tror att du kan göra, för du är ju min vän.

  Och då äntligen fattar folk vinken och lämnar mig utanför. Och jag slipper tillbringa 15 min med en lång utläggning till varför jag inte vill delta i deras FB-liv. Ibland hinner jag dock inte ens ta diskussionen, eftersom folk lägger ut saker med mig i utan att fråga. Och det retar mig innerligt.

  Det är sjukt hur beroende vi har blivit – och hur vi respektlöst tar för givet att folk ska vilja samma sak som vi. Och att vi dessutom ifrågasätter så fort någon vill något ”avvikande”. Kanske dags att börja sätta sig in i hur andra känner – innan vi fattar beslut som berör dem?

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  3 comments. Leave new

  Martin Johansson
  2014-02-25 10:26

  Bra skrivet. saknar facebook hade en sida men tröttnade inte min typ av forum heller med alla trötttsamma kommentarer osv så valde att ta bort min sida. man ser ju hur alla är beroende av sina mobiler och uppdateringar. jag har en dröm och det är att alla mobilnät slutar att fungera en vecka och då se hur det påverkar den moderna människan. Är ju född 75 så har ju växt upp utan mobiltelefon då fick man säga en tid vid fotbollsplanen och så sågs man dör och det klarade vi utan mobiltelefon..

  Jag har lagt en spärr som gör att jag måste godkänna alla taggar innan de läggs på min tidslinje. Rekommenderar det – då styr man själv vad som hamnar där:)) /Lotta

  relationsproffset
  2014-03-28 15:58

  Halloj Lotta, ja jag fick tipset om spärren så jag har löst den nu 🙂 Tack för ditt råd me!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  WC Captcha − 2 = 3

  JJ_bloggen

  Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

  Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

  Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

  Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
  Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

  Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

  NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.