Jag fick en kommentar från en av mina läsare där hon frågade om jag inte kunde blogga om vad man bör tänka på när man tar förhållandet vidare till nästa steg – och flyttar ihop! Och självklart kan jag ge mina bästa råd kring sambolivet.

Jag har haft både misslyckade och lyckade samboförhållanden. Så därför utgår jag från mig själv i mina tips nedan:

1. Var ska ni bo?
Om ni gemensamt skaffar ett nytt hem brukar problemen var av helt annan karaktär än om den ena av er flyttar in hos den andre. Att skaffa bostadsrätt t.e.x blir ju ekonomiskt bindande och då kan det vara bra (om det går!) att ni båda går in med lika mycket pengar.

Hyresrätt är lite ”lättare” men se till att båda står på kontraktet bara, så att den ena av er inte kan slänga ut den andre om det skulle gå åt skogen med relationen.

Om ni väljer att flytta in till den enas place (vilket jag har varit med om!) så måste ni ha reglerna klara för er redan innan flytten sker, så samtala om punkterna nedan:

* ska personen ta med sin egen inredning eller inte? kan ni göra en kompromiss, behålla vissa saker, slänga andra?
* hur ska utrymmet fördelas? både det i hemmet och förvaringsutrymmen som t.e.x vind/källare? förberedd detta innan flytten!
* hur ser ni på att ta hem vänner och ha fester? Detta kan särskilt bli jobbigt om den som bodde där först inte vill att partnern har stor fest med sina egna vänner när han/hon reser bort. Diskutera noga!

2. Diskutera ekonomin – innan flytten!
”Det löser sig sen” brukar det låta. Men det kan lätt bli bråk och tjafs när räkningarna dimper ner i brevlådan. Så ta itu med pengasnacket innan flytten:

* hur ska ni göra med räkningarna? betalar en av er alla räkningar och den andre för över pengarna, delar ni upp räkningarna sinsemellan eller kör varannan månad? Jag föredrar det första!
* hur gör ni med mat- och hygienkostnaderna? öppna ett gemensamt matkonto, ta varannan vecka eller storhandla tillsammans varje helg och dela på priset? eller kör ni helt spontant som det kommer?
* hur gör ni med det bohag och den inredning ni väljer att köpa gemensamt, vem betalar vad?

3. Hur ska hushållet skötas?
Det här är knappast heller något man vill diskutera innan, det är ju osexigt och ”förstör stämningen i det mysiga sambolivet”. Men jag kan lova att ni lär hamna i nån slags dispyt förr eller senare.
* vem ska städa? och vad tycker ni sk aingå i den städningen då? damma, dammsuga, putsa glasbord och speglar etc etc?
* vem ska tvätta? eller tvättar ni var för sig?
* vem ska stryka?
* vem ska laga mat?
* vem ska diska?
* vem sköter fönsterputsen?
Eller kanske anställer ni en hushållerska på heltid (haha!), eller städerska? allt handlar ju om pengar 🙂 Jag tycker ni bör göra en lista på vad som MÅSTE göras och vad ni både tycker är ROLIGAST mitt i det tråkiga.
Till exempel kanske en av er inte har nåt emot att tvätta, men avskyr att stryka. Då kan ni ju dela upp det så. Och ang. maten så kanske ni kör, den som lagar mat behöver inte diska och plocka undan eller den som fixar maten tar även disken. Helt upp till var och en!


Och visst detta kan låta lite militäriskt hårt.
Men jag menar bara för att man har satt upp massa regler betyder det ju inte att ni alltid måste följa dem, det vet du också. En vecka är du sjuk och din tjej/kille får sköta allt. Ena månaden får han/hon in en bonus på lönen och du har vart sjuk och gått back, då kanske han/hon betalar alla räkningar. Självklart blir det så också!

Men… det är alltid bra att ha lite riktlinjer i början när man flyttar ihop så att den ena inte har totalt motsatta förväntningar från den andre.

4. Skriv samboavtal!
Det är alltid bra att skriva ett samboavtal när man flyttar ihop där det står att ni avtalar bort sambolagen. I annat fall måste ni dela på ALLT som införskaffats för gemensamt bruk, oavsett vem som pröjsat vad, vid en eventuell separation. Det är dumt att vara efterklok!

Lycka till med samboskapet!! 🙂

(Bild 2: sxc.hu)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 2 + 3 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.