I förra veckans avsnitt av Skavlan intervjuade han Dramatenskådisen Marie Göranzon – och hon berörde verkligen mig! Det hon sa var helt underbart bra och jag vill därför lyfta fram hennes poäng som dagens visdomsord.

Det hon ville få fram var att hetsen på att vara bäst är oerhört pressande och påverkar människans psyke väldigt negativt. Det leder oftast till att du bara blir sämre, oavsett hur mycket du tränar eller försöker. Det kommer alltid finnas andra som är bättre och att konstant jaga titeln ”bäst” fick Marie att må riktigt dåligt. Vändpunkten kom när hon i 50-årsåldern sa till sig själv:

– Nä, jag skiter i det här nu (…) och då blev jag fri!

När hon bestämde sig för att inse att hon duger som hon är, och att hon inte längre längtar efter att vara bäst utan bara vill göra sitt bästa, släppte all press. Och det var DÅ hon blev som bäst!

Så tänk på det nästa gång du t.e.x sitter på en dejt med prestationsångest och tänker ”jag hoppas att han/hon gillar mig! Nu ska jag göra allt för att det ska bli så!”. Stanna upp!!… och säg tyst till dig själv:

Varför ska jag ens undra det? Jag duger som jag är och om han/hon inte gillar mig är det väl inte mitt problem, utan hans/hennes. Jag vill ändå inte dejta någon som inte gillar mig EXAKT som jag är”.

Jag lovar att den inre tryggheten kommer att vara avgörande för om du har en trevlig dejt eller inte. Så släpp ”vara bäst-jakten” och njut av att visa underbara Du i stället! För du duger – precis som du är!

Kolla på hela programmet med Marie Göranzon i Skavlan här:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 27 − 21 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.