Jag snappade upp en fråga som ramlade in i kommentarsfältet för några dagar sedan. Och tänkte att jag skulle ge alla min syn på saken eftersom ämnet var väldigt intressant.

Frågan löd:

Hur lång tid efter ett förhållande är det ok att dejta igen? tex efter ett halvårsförhållande eller ett ettårsförhållande?

 

Jag säger såhär:

Att börja dejta alltför tidigt är aldrig en bra idé – hur gärna du än vill för att komma på bättre tankar. 

Hur länge förhållandet varade har mindre betydelse, däremot är det mer avgörande vem som tog steget till att bryta upp.

Var det du själv som gjorde slut så har du säkert kommit över personen fortare, eftersom du hunnit tänka och bearbeta allt kanske redan innan du ens gjorde slut? Då behöver du inte vänta lika länge, utan kan börja dejta nya så fort du känner dig sugen och inte är ledsen längre.

Är du däremot den som blev dumpad så slår det oftast bara fel om du slänger dig in i en ny persons armar. Det må kännas bra för en stund, men det finns en orsak till varför det kallas rebound, och det betyder att den nya relationen mer blir som ett plåster på såren än någonting bra och varaktigt.

Det beror på att du inte sörjt det gamla förhållande ordentligt och alltså inte är redo.

Men självklart ska du inte stänga in dig utan ta dig i kragen tids nog och börja dejta igen. Det gäller dock att känna av sin egen kropp och särskilt lyssna till sitt hjärta.

Mina tips är alltid dessa vid ett uppbrott:

1. Radera allt som är jobbigt med den personen, bilder, sms, mejl etc etc.

2. Sörj ordentligt och prata ut med folk runtomkring dig

3. Hitta dig själv igen och börja gå vidare

4. Leta efter en ny!

Här har jag bloggat ett helt inlägg om att gå vidare!

Att skippa sörjandet och gå direkt till punkt 4 gör dig inte gladare i längden – bara för stunden. Du kommer förr eller senare hamna i den onda ”gråt-cirkeln” igen, och då är du kanske inte lika förberedd som du var strax efter att det tog slut! GLÖM INTE DET! 

🙂

(Foto 2: Hans Wretling)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 15 + = 21

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.