Vissa är blyga, andra extremt utåtriktade. För de som är utåtriktade finns det en hel del dolda fällor som är lätta att ramla i. Social stress är en av dem.

För personer som är bra på att bygga relationer blir det oftast en stress i att försöka behålla och vårda alla relationer. Då pratar jag inte om kärleksrelationer utan alla möjliga typer av relationer, från vänskap till arbetsrelaterade relationer.

För att en relation ska hålla krävs det ju en del jobb, något som de utåtriktade personerna ibland missar. När du skapar en ny relation är det viktigt att tänka på vad du lovar, och att inte lova för mycket.

Exempel:
Sofia, 26 år, är en superminglare och byter alltid nummer med 2-3 personer varje gång hon går ut på en AW, är på en middag eller hemmafest. Hon säger att hon ska höra av sig till alla, men gör det bara någon enstaka gång. Varför? Jo, för att hon inte orkar uppehålla alla relationer. Detta medför en ångest till följd av ett dåligt samvete. Sofia blir socialt stressad och mår dåligt av alla kontakter – i stället för tvärtom.

Men, det går att ändra på! Gör såhär till exempel:

* Sålla redan innan.
Byt bara nummer med de du absolut klickar med och de jobbkontakter som du vet är värda att ha. Självklart kan du prata med allt och alla, men du behöver inte bygga en relation med varje person du möter.

* Lova ingenting, var ärlig!
Säg inte, ”men vad kul, då tar vi en lunch nästa vecka” om du vet att du inte kommer hinna/orka. Säg i stället att ni kan höras via mejl för att det är ”lite mycket på gång just nu, men jag vill ändå behålla kontakten”. Då har du förvarnat personen och du behöver inte ha dåligt samvete för att du måste avboka en lunch, och inte heller om mejlet dröjer en vecka eller två.

* Umgås bara med folk som ger dig energi
I alla gäng och bland alla kontakter finns det en och annan energitjuv – undvik dessa! Hur vet du vilka som rä det då? Det känner du! Om du känner att du MÅSTE träffa en person, för att ha det ”överstökat”, då är den personen en sådan. Eller om du alltid är helt matt/arg/ledsen/irriterad när du går därifrån, efter mötet med honom/henne. Det räcker att ha kontakt med de energitjuvar som du tvingas umgås med i jobbet, privat ska du därför hålla dig låååångt ifrån dem, för att orka helt enkelt!

(Foto: Eva S Andersson)

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 comments. Leave new

[…] hålla dina löften? Här är 3 saker du kan göra för att undvika den sociala stressen, kolla här! Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → Destruktiva relationer, […]

Men om man är osocial så blir man också stressad av de sociala ”måsten” som alla lägger ut.
”Du måste ut bland folk mer”

Ska ut i arbetslivet inom kort och det som skrämmer mig mest är inte jobbet, utan människorna runt om. Att inte stressa upp mig i ansträngningen till att vara trevlig, koncentrationen i att inte säga för mycket eller fel i fel situationer. Det suger musten ur mig 😉
”Jag sitter hellre häääär, och luuuktar på blommorna”

Kram C

relationsproffset
2012-01-25 12:40

Jag förstår det! Påtryckningar skadar ofta mer än de pushar vilket inte alla fattar. Att erkänna att man är nervös är alltid en bra start på ett nytt jobb, dessutom är det väldigt accepterat att ta det varsamt och inte vara supersocial när man är ny, tänk på det! Låt folket komma till dig, och visa ditt intresse för dem när de väl gör det i stället för att känna dig pressad att ”kasta” dig över dem. Och ett annat socialt tips som alltid funkar, oavsett om du har nåt att säga eller inte, är att le, bara le. Det kommer du långt på!
Lycka till – du kommer kick ass. Så länge du är dig själv löser det sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 8 = 2

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.