Inom den mentaliseringsbaserade terapin finns det begrepp som heter ”agentskap” som jag pratar en del om i mitt jobb. Det innebär att du själv förstår att du kan styra ditt eget liv i den mån det går, och även har förståelse för att vissa saker aldrig går att styra eller kontrollera.

Det jag oftast kommer i kontakt med är dock personer som tänker att de sällan kan styra sitt eget liv.

Kanske känner du igen dig? Tänker du någonsin såhär?

”Saker och ting bara händer mig – och jag förstår inte varför?”

”Jag är i mitten av något jag inte kan påverka det minst…”

”Jag har inte med det här att göra – det är alla andras fel att detta sker”

”Allt drabbar mig men ingen annan – jag är ett offer för omständigheterna”

”Det är ingen ide att jag ens försöker, jag kan ändå inte göra något för att ändra situationen”

”Jag lever ett liv jag inte vill leva men det finns inget jag kan göra”

Påståenden som dessa är väldigt intressanta att undersöka. Det gör jag ofta i mitt jobb. Jag stannar upp personen som säger sådana här saker och frågar om vi kan titta lite mer på det som just sagts och situationen som detta berör. För många gånger är det bara i vårt huvud som det pågår, och det visst finns saker vi kan påverka.

Vi kan styra våra liv mer än vad vi tror – eller ens vågar tro – och när vi väl kommer på det.. då jäklar.. då släpper många spärrar och känslorna frigörs!

Det här med agentskap – och att styra sitt eget liv så gott det går – kan tillämpas på alla personer och alla typer av situationer. Det behöver inte vara livsavgörande saker, utan kan handla om småsaker också.

Ibland är det faktiskt så att vi är offer för omgivningen och inte kan styra situationen – och det kan också vara en tuff sits att befinna sig i. Men även inom tydliga strikta ramar kan man ibland hitta plats att frigöra för eget styre. Om man vrider och vänder på saker tillräckligt mycket. Och ibland inte. Då måste man ge upp och inse att acceptans kanske är det jag kan utnyttja mitt agentskap till.

Jag tänker ofta på mitt eget agentskap i mitt liv. Och jag tycker att detta ämne passar lämpligt med tanke på mitt inlägg om planterandet i tisdags.

Där jag själv valde att styra min helg för att få den energi jag kände att jag var i behov av, och inte bara tackade ja till andra för att vara till lags eller ha en social stress som hängde över mig, som jag många gånger haft förr.

Det är sällan vi vet i bakhuvet vad vi egentligen behöver – problemet är bara att vi många gånger ignorerar signalerna och skiter i att lyssna på det där ”bättre vetandet”. Och bara kör på! Kör oss själva omedvetet i botten, på många plan.

Där och då, inför påskhelgen, utnyttjade mitt agentskap och styrde mellan ”hindren” även om de var positiva så som i form av inbjudningar, och klarade av att ge mig själv och min kropp det jag verkligen var i behov av. Saker hände inte bara mig, jag tog tag i sakerna.

Så kan även du!

En bra början är att börja titta på situationen ur olika vinklar (på egen hand eller med en professionell terapeut) och se vad du kan styra resp. eventuellt inte kan styra, och ta det därifrån. Ett steg i taget…

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

Superbra inlägg!

Jag har ofta svårt att balansera det här. Jag trivs bra i mitt eget sällskap, har aldrig tråkigt eftersom jag har tusen intressen. Men kan tycka att det är svårt att veta när man bör lyssna på sin kropp och när den bara slentrianmässigt börjar ”lata sig” och man borde trotsa tröttheten..

[…] kom en bra kommentar och fråga gällande mitt inlägg som handlade om Agentskap – att styra sitt eget liv och jag tänkte lyfta den och mitt svar så även Du kan dra lärdom av […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 82 + = 87

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.