Att par ofta tjafsar om småsaker, främst hushållssysslor, är ju allmänt känt. Men hur ofta berömmer par egentligen varandra för detsamma?

Jag och David bråkar ytterst sällan för att nästan säga aldrig om saker som har med hemmet att göra. Dels handlar det givetvis om att vi har samma värderingar när det kommer till hushållssysslor. Vi slänger båda kläder på golvet då och då efter en hård arbetsdag och gillar båda att städa upp rejält på söndagskvällar. Så inte så mycket utrymme för tjafs med andra ord, men…

… dels finns det även en annan sak som gör att vi grälar mycket lite om detta och håller en god stämning i hemmet, nämligen beröm!

Varje gång någon av oss gör något i hemmet ger vi den personen en komplimang. Om jag har middagen hemma en kväll när han kommer hem efter gymmet tackar han mig enormt och praktiskt taget jublar över att det finns färdig mat. När han dammsuger, fast jag själv kanske dammar i samma stund, säger jag flera gånger hur duktig jag tycker att han är och hur rent det blir på golvet.

Låter det pretto? Det må så vara, men vi gillar det och gör det för att vi vill peppa, berömma och komplimera varandra, inte för att vi måste.

När jag skurade kylskåps- och ugnsluckorna i går och David utbrast: ”Men shit vad de blänker, riktigt bra jobbat!” så får ju det mig att vilja göra det igen, typ redan i dag. Varför är det så?

Jo, det är samma princip som gäller när man ska lära någon nåt, vare sig det är en hund, ett barn eller en vuxen. Positiv feedback på det man gör bra ger betydligt mycket bättre resultat än negativ feedback på det man inte gör bra.

Så fort man får höra att man är bra på något triggar det en att vilja göra det om och om igen. Därför är det bra, om ni mellan tjafsen, också ger varandra beröm för det som faktiskt funkar och som ni inte grälar om. På så sätt kan ni faktiskt få en bättre stämning er emellan som i sin tur bidrar till att tjafsen, om det där som inte funkar så bra, blir färre.

Kanske något värt att testa i din relation, eller vad säger du?

🙂

(Foto: Pinterest)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 5 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.