Det är väldigt vanligt – och väldigt irriterande. Jag känner flera vänner som har samma problem, de tror att de får ragg men personen ser det snarare som en vänskapsinvit. Och ”dejterna” de är på utvecklas snart till kompishäng. Dags att sluta skaffa sig nya vänner!

Problemet är att det inte alltid är så tydligt. Du lyckas få ett ragg, går stolt hem med ett nummer och en förhoppning om att ”detta faktiskt kanske kan bli nåt”. Men när ni väl ses händer detta:

1. Han snackar ideligen om sitt ex och hur jobbigt det var när det tog slut och hur gärna han vill ha henne tillbaka – kanske har du till och med nåt tips?

2. Han berättar om snygga tjejen han jobbar med som han ”såå gärna vill gå ut med” men inte lyckats fånga – än!

eller…

3. Han låtsas att ni är på en seriös dejt och kär racet fullt ut, men slänger in någonstans i mitten att han ”verkligen trivs med sitt singelliv och innerst inne faktiskt inte är ute efter nåt seriöst” i pikig ton. Vad du svarar spelar mindre roll, bara han får fram sitt budskap på ett vad han tror är snyggt sätt.

Alla 3 är jobbiga situationer som samtliga pekar på att er romantiska bana inte är i närheten att påbörjas. Så du skruvar lite ångestfyllt på dig och tänker inombords att du uppenbarligen precis håller på att få årets diss – och känner dig grundlurad.

Frågan är då: Behöver du fler vänner? Nej! Knappast. Så se till att vara tydlig, och undvik problemet:

1. Säg redan när ni möts/pratar för allra första gången att du gärna ses igen ”som mer än vänner på en dejt”. Då har du redan på ruta 1 gjort klart för honom att du är intresserad av nåt mer och vill han inte samma som du så lär han inte tacka ja till att ses ens.

2. På dejten beter du dig inte som en schysst tjejkompis han hänger med, utan flirtar, skrattar, ger honom komplimanger med romantisk touche, rör honom så fort tillfälle ges (som en hand på hans ben när ni sitter bredvid varann, eller en klapp på ryggen när ni köar m.m. beroende på vad ni gör på er dejt).

3. Förutom att se till att ni gör nåt halvromantiskt i alla fall (och typ inte tar en tv-spels-dejt á la vännerhäng typ) så kan du kan redan på dejt 1 föreslå en lite mysigare dejt 2, kanske en filmkväll eller mysig hemmamiddag, så fattar han fort vad du är ute efter.

4. Du kysser honom! Kan man bli mer tydlig? Antagligen inte.

Hamnar du i en ”vän-situation” som i t.e.x de 3 fallen jag nämnde först, trots att du gjort allt för att undvika det, så gör du klart för honom – på en gång – att du har mängder av killkompisar och inte är ute efter fler. Punkt slut.

Blir det stelt, kan du lika gärna ursäkta dig med att din och hans agenda tydligen inte var densamma och tacka för dig och gå. Varför ödsla mer tid på honom?

(Foto: sxc.hu)

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 3 + 6 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.